Published On: Sub, stu 3rd, 2012

PRADOMOVINA SE ODUŽILA: Alija Turcima Bosnu, Turci njemu bistu….

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Cemil Cicek i zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag nazočili su ceremoniji otkrivanja biste prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izet-Ataturka i kirgiškog pisca Cengiza Aytmatova u području Sahintepea.
”Dvolične države, koje stalno pitaju Tursku ”što je sa ljudskim pravima i slobodom“, dopustile su da se pred njihovim očima desi genocid u Bosni i Hercegovini”, kazao je Cicek pri tome zaboravivši da se genocid nad Armencima nije dogodio pred očima tih država budući da je odrađen brzinski i bez prisutnosti mass medija….
Predsjednik TBMM-a i zamjenik turskog premijera Bozdag su potom nazočili prvom sastanku Međunarodnih bratskih zajednica u okviru kojega su potpisani protokoli o bratimljenju Yozgata s općinom Ilijaš iz BiH, kao i gradom Oz iz Kirgistana, javlja agencija Anadolija.
”BiH je dio naše duše. Nažalost, ta zemlja prošla je kroz velike nesreće, i narod BiH je mnogo propatio. U ”modernom svijetu“ dopušteno je da više od 250 tisuća žena, muškaraca i djece bude ubijeno zato što su muslimani.
Dok su dvolične države samo gledale ovo krvoproliće, Turska je bila jedina zemlja koja je učinila sve što je u njenoj moći. Nadam se da će odnosi Turske i BiH uvijek ostati ovako dobri”, kazao je Cemil Cicek na sastanku.
Bekir Bozdag je naglasio važnost očuvanja bratskih odnosa i međusobne podrške i solidarnosti.
Ističući da je Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) uspjela proširiti svoju djelatnost u sve dijelove svijeta, Bozdag je kazao da je TIKA prerasla u “ruku koja daje pomoć onima koji su u teškim uvjetima”.
”Otvorili smo mnoge škole, bolnice, napravili smo puteve, džamije… Podržali smo razne sektore u raznim državama. Sveukupno smo dodijelili pomoć u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara za inostranstvo od 2011. godine.
Od Turske, kojoj je trebalo pomoći nekada, postali smo država koja pruža pomoć. Kada posjetite zemlje Balkana, vidjet ćete prelijepa djela i našu divnu ostavštinu”, kazao je Bozdag.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare