Subota, 15 lipnja, 2024

BAJROVIĆ JE NEUMORAN: Prikupio potpise kompletne sarajevske NVO mafije…

Must Read

Prvi mutant sarajevske NVO scene, koji je odrastao na američkim balovima, dok je ostatak Sarajeva jeo konzerve, ima novi plan.  Lik je nadobudni lobist koji je od skakutavca oko postratnih američkih organizacija u Sarajevu izrastao u sivu eminenciju samog Lagumdžije, s kojim je uspješno Amerima prodavao neoliberalnu priču gaženja po kolektivnim pravima, sve sukladno američkoj političkoj filozofiji koja kolektivitete i0nako ne vidi pa im je Bajrovićeva vizija Bosne Bosanaca razumljivija i kojima su pojmovi konsocijacije u višenacionalnom državama čista apstrakcija a i ne isplati im se rasipati pričom o kolektivnim pravima, budući da  je zadnji američki kolektivitet u Americi strpan u rezervate i danas ga možete sresti samo u western filmovima.

Bajrović je završio nekakve tečajeve po Americi, tamo je razvio mrežu poznanstava i prije kovanja Platforme nagovorio Lagumdžiju da mjesto u Vijeću sigurnosti iskoristi kao ucjenu.

Potom je Lagumdžija uzeo svoj daljinski upravljač, Željka Komšića, i preko njega u Vijeće sigurnosti imenovao svog čovjeka. Kujundžiju bošnjačkih interesa na funkciji koja pripada svim trima narodima u BIH.

Taj čovjek je , opet po Bajrovićevoj zamisli uvjetovao Amerima političku trampu. Bosanskohercegovačko DA za granatirajne Libije, u Vijeću sigurnosti bilo je uvjetovano bezuvjetnom američkom potporom za bošnjačko granatiranje hrvatskih ustavnih prava u FBIH.

Ameri su tako bacili bombe po Libijcima, a Bajrović, Komšić i Lagumdžija ispustili su Jurišića, Lijanovića i Ćanu na Hrvate. Ova trojica kada su se razasuli po narodu nastalo je opće sranje.

Ostatak priče znate…

Lagumdžija je u međuvremenu reterirao. U sukobu sa SDA shvatio je da su mu fundamentalisti građanskog nacionalizma, mlade građanske vehabije Bajrović i Komšić teret, te ih je istjerao iz stranke. Bajrović sada okuplja NVO mafiju, tzv. nezavisne sarajstanske organizacije koje su toliko nezavisne i kritične da su aktivne samo kad to od njih traži politika, te  radi novi projekt granatiranja bh političke scene plasirajući priču o četvrtoj naciji Bosanaca i Hercegovaca, još jedne utopije velikobošnjačkog nacionalizma, ne kapirajući da na taj način zauvijek pokopavaju moguću ideju zajedničke domovine BIH, u kojoj se i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, kao i Ostali, nakon rješenog nacionalnog pitanja, potpuno prihvaćeni od države, okreću samoj državi i kroz neko desetljeće identificiraju, uz svoje nacionalne identitete  i kao  Bosanci i Hercegovci.

Za to vrijeme, Komšić se mrtav hladan izjašnjava kao BosanoHercegovac, iako je 8 godina dobro plaćenog posla i španciranja po svijetu sebi priskrbio davanjem lažnog iskaza kako je Hrvat.

Hoće li ga mladi hrvatski diplomat Nerzuk Arifhodžić opanjkavati po Italiji zbog toga ostaje da vidimo…

 

_____________________________

Dvjesto devedest i dvije organizacije civilnog društva iskazale su svoju zabrinutost zbog najavljenih izmjena Izbornog zakona, predviđenih sporazumom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Saopćenje su uputili NVO Vijeće BiH (81 organizacija), Mreža za izgradnju mira (107 organizacija) i Ženska mreža (104 organizacije i pojedinke)
„Želimo da izrazimo duboku zabrinutost povodom informacije o dogovoru lidera stranaka SDP BiH i SNSD, a tiču se, između ostalog, najavljenih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona kroz uvođenje zatvorenih lista, ukidanje Centra za prebrojavanje glasova i promjenu načina izbora članova biračkih odbora.
Kao predstavnici/e civilnog društva u BiH izražavamo nezadovoljstvo i razočaranje najavom prijedloga izmjena zakona koji značajno utiče na sve građanke i građane, a da se prije toga nije provela široka javna i stručna rasprava o implikacijama koje će takve izmjene donijeti“, istaknuto je u saopštenju koje su potpisale navedene 292 organizacije.
Postoje i drugi mehanizmi
Njihovo je stanovište da se zatvaranjem izbornih listi građani/ke uskraćuju za pravo da direktno biraju kandidate/kinje; još su više rezignirani činjenicom što čelnici SDP-a i SNSD-a obrazlažu uvođenje zatvorenih listi kao mehanizam postizanja ravnopravne zastupljenost muškaraca i žena u zakonodavnoj vlasti.

„Naglašavamo da za unapređenje rodne zastupljenosti žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti postoje i drugi poznati mehanizami kao što je imenovanje žena u rukovodstvo stranaka u minimalnom procentu od 30 posto, osiguravanje jednakog prostora za žene u medijima tokom izbornog procesa, ili provođenje BiH zakonom propisane obavezne zastupljenosti od 40% žena ministrica u vladama na svim nivoima, itd.
Mišljenja smo da nije potrebno degradirati proces demokratizacije društva zatvaranjem izbornih listi nego treba pribjeći drugačijim metodama kao što je rangiranje kandidata i kandidatkinja na izbornim listama vodeći računa o njihovoj polnoj pripadnosti.“
Iznenađeni najavom izmjene zakona koja predviđa brojanje glasova na općinskom nivou, te najavom ukidanja Centra za prebrojavanje glasova, podsjetili su čelnike ovih stranaka da se glasovi i prema važećoj verziji Izbornog zakona broje i konsoliduju na općinskom nivou. Jedino nepotvrđeni glasački listići te glasovi koji pristižu poštom se broje u Centru za prebrojavanje glasova.
Krajnje je upitno
„Ovaj Centar je također nadležan za ponovno brojanje glasova sa biračkih mjesta za koje postoji osnovana sumnja da je došlo do neregularnosti u izbornom procesu. S obzirom na navedene činjenice, krajnje je upitno poznavanje odredaba Izbornog zakona kao i namjera koja stoji iza odluke za ukidanje Centra za prebrojavanje glasova“, navodi se u saopćenju.
Najavljenu izmjenu načina biranja članova biračkih odbora stranački lideri nisu obrazložili. Organizacije civilnog društva naglašavaju da su birački odbori, između ostalog, nadležni za prebrojavanje glasova na biračkim mjestima, ključna karika u izbornom procesu. Njihov izbor mora biti transparentan i mora se osigurati nepristranost biračkih odbora.

poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -