ŠIROKI BRIJEG: Za potpuno uređenje Borka predviđeno je 460.000 eura

Vrelo rijeke Lištice, širokobriješki biser Borak, trebao bi za dvije godine napokon zasjati punim sjajem. Naime, prije tri mjeseca gradonačelnik Kraljević je potpisao govor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1,598.253 eura za projekt “Adriatic Canyoning”, kojim su partneri iz triju zemalja aplicirali u okviru 1. poziva Interreg-IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro, bit će financiran iz pretpristupnih fondova Europske unije. U okviru projekta, za Grad Široki Brijeg predviđeno je 461.014,92 €, od čega je 391.862,68 eura bespovratnih sredstava, piše Večernji list BiH.

U okviru projekta prekogranične suradnje, Grad Široki Brijeg je dobio 391.862,68 eura nepovratnih sredstava te će ukupno u rekonstrukciju parka i šetnice u Borku uložiti 461.014,92 eura. Glavni cilj ovoga projekta je poboljšanje turističke ponude Grada Širokog Brijega, kao i stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za život samih građana.

Rijeka Lištica, koja izvire nedaleko od središta grada, sa svim svojim izvorištima, tokom kroz kanjon i kroz grad stvara jedinstven prirodni ambijent s velikim potencijalom u smislu turističke ponude grada, a i u poboljšanju svakodnevnog života građana. Tako će u Borku, između ostaloga, biti uređena šetnica te postavljeno i nekoliko umjetničkih skulptura studenata širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti. Konačno će djeca dobiti novo igralište s pratećim rekvizitima, a izgradit će se i nekoliko višenamjenskih paviljona.

Radovi bi trebali početi na jesen, nakon što Grad potpiše ugovore s izvođačima. Festivalski trg također će biti uređen kao središnji multifunkcionalni trg, gdje će se moći održavati festivali poput WHF-a te ostali zabavni, kulturni i sportski događaji. Predviđena su i dva parkinga koja će ukupno imati kapacitet za 105 automobila, a uz to će biti i parking za bicikle. Mislilo se i na ljubitelje adrenalinskog užitka, tako će s Bošnjakovog brda na Cigansko brdo biti instaliran zipline koji će imati četiri postaje te će u dva navrata “sijeći” rijeku Lišticu. Projektom je planirana izgradnja stijene za penjanje te će se urediti dodatne pješačke staze kroz prirodu.

Kako je potpisom precizirano, projekt će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećega partnera Grada Širokog Brijega. Planirano je projektom kreirati prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promociju aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni porast./HMS/