Published On: Sub, ruj 16th, 2017
#3rd | By Desk

Lutkari iz Podgorice odigrali najbolju predstavu na Bijenalu u Bugojnu

Predstava “Bajka o ribaru i ribici“ Gradskog pozorišta iz Podgorice proglašena je najboljom na IX. bugojanskom lutkarskom bijenalu, koje je završilo sinoć u tom gradu.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Ljudmili Fedorovoj, za režiju predstave “Deveta ovčica“ (Silvija Šesto) u izvedbi “Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića“ iz Osijeka, prenosi drukčiji.ba

Za najbolju animaciju lutaka nagrađen je ansambl JU “Gradsko pozorište“ Podgorica, a ista nagrada dodijeljena je Ivici Lučiću i Ingi Šarić za animaciju lutke “Deveta ovčica“ u istoimenoj predstavi osječkog kazališta.

Nagrada za vizualni identitet ravnopravno je dodijeljena predstavama “Bajka o ribaru i ribici“ Gradskog pozorišta Podgorica i “Odisej-san o povratku“ koju su odigrali članovi “Dječijeg pozorišta Republike Srpske“ iz Banja Luke.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Nikolaju Jakimovu za muziku u predstavi “Bajka o ribaru i ribici“ pozorišta iz Podgorice.

Priznanje za glumačku igru dodijeljeno je ansamblu predstave “Andersenovi kuvari“, i izvođenju Malog pozorišta #Duško Radović“ iz Beograda.

Stručni žiri IX. bugojanskog lutkarskog bijenala činili su predsjednik Željko Hubač, i članice Tamara Kučinović i Nerimana-Narda Nikšić.

Članovi Dječijeg žirija (Letizia Pličanić, Hana Jusić, Merjem Jusufbašić, Hena Zukić, Imran Nuspahić i Aida Sušić) za najbolju predstavu u natjecateljskom programu Bijenala proglasili su predstavu “Deveta ovčica“, u izvedbi “Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića“ iz Osijeka.

Direktor Bijenala Vahid Duraković zahvalio je svim sudionicima na odličnim lutkarskim ostvarenjima, kao i sponzorima na uspješnoj realizaciji događaja, koji je privukao veliku pažnju najmlađih.

Manifestaciju je zatvorio bugojanski načelnik Hasan Ajkunić, a tome je prethodilo više značajnih i zanimljivih sadržaja.

Po prvi put je održana promocija Zbornika tekstova koji su imali scensko čitanje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH i na Bugojanskom lutkarskom bijenalu.

Održana je i prezentacija projekta: “Bijenalni konkurs za lutkarski tekst na nivou Bosne i Hercegovine“.