Published On: Pon, srp 8th, 2019

ŠIROKI BRIJEG: Skulptura akademskog kipara uništena i bačena na odlagalište otpada

Skulptura je bila postavljena u dvorište Akademije da bi u proteklom razdoblju završila uništena na odlagalištu otpada. Skulptura ”Majke koja moli i kleči”, diplomski rad akademskog kipara Mate Turića iz Vrbovca, uništena je te bačena na odlagalište Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Priču je objavio portal SirokiBrijeg.info kojemu se javio Turić te ukazao na kulturocid ispred jedine visokoškolske ustanove u Širokom Brijegu u kojoj se i sam školovao i stekao zvanje.

Skulptura je bila postavljena u dvorište Akademije da bi u proteklom razdoblju završila uništena na odlagalištu otpada.

Dekan ALU Široki Brijeg Stjepan Skoko je za portal SirokiBrijeg.info kazao da je riječ o pravilniku Akademije koji kaže da se nakon nekog vremena skulpture njihovih studenata uklanjaju kako ne bi zauzimale prostor. Kako je izjavio, pokušavali su kontaktirati lokalnu tvrtku iz Širokog Brijega koja se bavi kamenom da tu skulpturu odvezu, ali bezuspješno i ona je završila tamo gdje je završila.

Prateći ovaj slučaj, novinar spomenutog portala je zatekao još nekoliko uništenih i dotrajalih skulptura zaraslih u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti koje pak nisu uklonjene.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare