Published On: Pet, ožu. 25th, 2016

Sirijska vojska ulazi u Palmiru, na pomolu najveća pobjeda protiv ISIL-a: “Idemo dalje, idemo u Raqqu!”

Dok su jučer u Moskvi sastanak o Siriji održavali američki državni tajnik John Kerry i ruski državni vrh, na teritoriju Sirije traje najveća ofenziva sirijske vojske protiv ISIL-a. Prema zadnjim informacijama sirijska vojska počela je ulaziti u sam grad Palmiru te stižu vijesti o žestokim sukobima s džihadistima.

Unatoč znatnom povlačenju svojih snaga iz Sirije, ruske zračne snage i dalje daju potporu ovoj ofenzivi.

Ukoliko uspije osloboditi grad, a sirijski vojnici tvrde kako je to sada samo pitanje sata, ovo će biti najveća pobjeda sirijske vojske u direktnom okršaju protiv ISIL-a.
Palmira na kartiNakon što je na većini prostora Sirije proglašeno primirje, odnosno sada kada više nema sukoba između sirijske vojske i tzv. “umjerene oporbe”, sirijska vojska se može koncentrirati na najvećeg neprijatelja – ISIL.

Jedan od sirijskih vojnika rekao je u razgovoru za televizijsku postaju Ikhbariya TV kako će nakon osvajanja Palmire krenuti dalje, prema istoku. “Poručujemo ovim militantima – krećemo na Palmiru, a onda i na ono što leži nakon Palmire, uz Božju pomoć, krećemo i na Raqqu, centar ISIL-ovih bandi”, rekao je, referirajući se na de-facto glavni grad ISIL-ovog tzv. “kalifata” koji se nalazi na oko 170 km sjeveroistočno od Palmire.

VIDEO: snimke nastale početkom ovog tjedna – sirijska vojska napreduje prema Palmiri

Karta: Nakon uspostave primirja s pobunjenicima, sirijska vojska je u stanju posvetiti veće resurse borbi protiv ISIL-a

Aktualna situacija na terenu (izvor: agathocledesyracuse.com)

Advance.hr