Published On: Ned, kol 5th, 2012

SIRIJA ZA ČOVJEKA: Lagumdžija treba dati ostavku

SARAJEVO – Vlasti u BiH podijelile su se zbog potpore rezoluciju Opće skupštine UN-a o Siriji, a nakon što je stalni predstavnik BiH u UN-u u petak glasovao za rezoluciju, srpski član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u subotu je zatražio ostavku ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije optužujući ga za kršenje ustava.

Najprije je ministarstvo vanjskih poslova BiH u subotu priopćilo da je predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao naputak ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji kako će se BiH opredijeliti tijekom glasovanja zbog potpore ranijim rezolucijama UN-a.

Predsjedništvo BiH imalo je zakazanu sjednicu o tome pitanju 27. srpnja, no hrvatski i srpski član predsjedništva Željko Komšić i Nebojša Radmanović nisu se pojavili, što je Izetbegović shvatio kao odobrenje za potporu rezoluciji.

Opravdanje za ovakav potez veleposlanika BiH pri UN-u, ministarstvo vanjskih poslova pronašlo je i u činjenici da je rezolucija prihvaćena glasovima dvije trećine zemalja članica UN-a, među kojima su i susjedi Srbija, Hrvatska, Crna Gora, te Albanija, piše Hina.

Srpski član BiH predsjedništva Nebojša Radmanović odbacio je argumente ministarstva vanjskih poslova navodeći u izjavi za Srnu kako bi šef diplomacije BiH Zlatko Lagumdžija trebao podnijeti ostavku ukoliko je dao nezakonitu instrukciju predstavniku BiH u UN-u.

-Takvu instrukciju smjelo se dati samo ako su tri člana Predsjedništva BiH dogovorila stajalište. Postavlja se pitanje koje nije čisto političko stajalište: Kako se odgovara kada netko prekrši ustav? Smatram da je ostavka prvi potez, rekao je Radmanović.

Pojasnio je da je vanjska politika po ustavu u ovlasti predsjedništva BiH te da su nezakonitom instrukcijom predstavnici vlasti iz Sarajeva pokazali da su spremni napraviti unutarnji problem zbog međunarodnih pitanja.

bitno.ba
0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare