Published On: Ned, kol 5th, 2012

Hercegovina na +40

Našu državu opet je zahvatio toplotni val. U BiH se i narednih dana očekuje rast temperatura u prosjeku za stupanj dnevno i moguće je da u nekim krajevima budu oboreni i temperaturni rekordi, rekao je za Dnevni avaz Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ).

– Nije isključeno da do utorka budu oboreni i rekordi u nekim krajevima. Temperatura će se u većini gradova kretati do 40, a u Mostaru i dolini Neretve i iznad 40 stupnjeva– najavljuje Majstorović.

Iako se, prema najavama iz FHMZ-a, od srijede mogu očekivati nešto niže temperature, većeg zahladnjenja neće biti.

– I dalje će biti sunčano i toplo, a padavina nema ni na vidiku. Kišu možemo očekivati tek u trećoj dekadi mjeseca – ističe Majstorović.

U Hercegovini su zabilježene rekordne temperature. U Mostaru je jučer, službeno, izmjereno 38 stupnjeva u hladu, dok je na suncu živa u termometrima dostizala 40. Grad je izgledao sablasno, a u poslijepodnevnim satima mogli su se vidjeti samo rijetki prolaznici koji su se od sunca zaklanjali kišobranima, a rashlađivali vodom.

Vozila Hitne pomoći stalno su u pokretu, a kako je za Dnevni avaz potvrdio dežurni liječnik Krešimir Puljić, samo jučer zabilježeno je više od 50 intervencija u ambulanti i na terenu.

– Imali smo pune ruke posle. Ljudi se ne pridržavaju naših uputa, izlaze bez potrebe vani, ne piju dovoljno tečnosti, zbog čega smo imali dosta pacijenata s dehidracijom, visokim tlakom, vrtoglavicama i slično. Najviše smo imali pacijenata koji su s mora krenuli ka Bosni pa su zbog vrućina i iscrpljenosti doživljavali kolapse – kaže dr. Puljić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare