Published On: Čet, ruj 1st, 2016

SIP ODLUČIO TIJESNOM VEĆINOM Odbijen zahtjev RS za dostavu biračkih popisa kao nedopušten

Ahmet Šantić, predsjednik SIP-a, nakon sjednice potvrdio je da je odbijen zahtjev Komisije za provođenje referenduma u RS u vezi s Danom RS.
Odluka je donesena tijesnom većinom, te iako Šantić nije htio odgovoriti na pitanje kako je tko glasao Dnevni avaz saznaje da su protiv dostave biračkih popisa bili on, te članovi SIP-a Stjepan Mikić, Suad Arnautović i Vlado Rogić, dok su za to da se spiskovi dostave Komisiji za provođenje referenduma u RS-u bili Branko Petrić, Novak Božičković i Irena Hadžiabdić.
Na ovu odluku SIP-a-a postoji pravo žalbe Apelacijskom vijeću Suda BiH i odluka je još uvijek nepravosnažna.
– SIP je većinom glasova donio odluku kojem se zahtjev Republičke izborne komisije za sprovođenje referenduma u RS odbija zahtjev za dostavu izvoda biračkog popisa kao neosnovan i nedopušten. Samo obrazloženje bit će u tekstu odluke, ali postoji pravo žalbe na tu odluku – kazao je Šantić.
Kako je naveo Šantić, po zakonu nižim razinama vlasti nije dozvoljeno tražiti ove izvode.
Branko Petrić, član SIP-a BiH komentirajući ovu odluku je kazao da je ovo postao standard i rutina.
– Ovo nije potrebno i može izazvati štete na rejting SIP-a. Moj prijedlog je bio da postupi u skladu s zakonom i da se kao u svim slučajevima utvrdi i dostave biračke spiskove orgnima koji po zakonima provode izbore ili referendum, za koje se koriste birački spiskovi. Moj zahtjev je bio jasan i nije mu bilo dozvoljeno da se stavi na razmatranje, kazao je Petrić.
Na konferenciji za novinare priopćeno je i da sutra počinje izborna kompanja za lokalne izbore koji će biti održani 2. listopada.
Političke stranke pozvane su da se drže propisanog uputstva i zakonskih odredbi tijekom kampanje.
Također rečeno je da će u izbornoj kampanji svi politički subjekti, sudionici izbora ukupno moći potrošiti oko 28 milijuna KM.
Irena Hadžiabdić, članica SIP-a BiH je isticala da se radi o vrlo složenom pitanju jer postoje šture dvije odredbe u izbornom zakonu.
– Nemamo jasne rokove o utvrđivanju biračkog spisa. Sva problematika se odnosi na izbore, a ne na referendume. Smatrala sam da nije dobro da se za sprovođenje referenduma daju spiskovi koji su namijenjeni redovitim izborima. Provođenje referenduma zahtjeva izradu i dostavu odgovarajućih spiskova. Imali smo problem s Brčko distriktom, gdje imamo i jasan stav supervizora, kazala je Hadžiabdić./HMS/