Published On: Čet, ruj 1st, 2016

VUČIĆ LJUT NA DODIKA: Čovića ću dočekati kako priliči, a sastanak sa srpskim liderima iz BiH više nema smisla

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas, pred sastanka s političkim liderima Srba iz BiH i RS, žaljenje što su oni odluke donijeli unaprijed, a stavove, suprotno dogovorenom, iznijeli u javnost i dodao da je sastanak, s obzirom na to, mogao biti i preskočen.
“Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost šta je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rješenja, kojima je narod oduševljen”, poručio je Vučić uoči današnjeg sastanka državnog vrha Srbije s liderima Srba iz Sarajeva i Banjaluke o referendumu o Danu Srpske.
Dodao je da su, mimo dogovora da se ne izlazi u javnost sa stavovima, neki iznijeli svoje odluke, i izrazio žaljenje što nije imao mogućnost iznijeti svoje mišljenje, prenosi Tanjug.
On je kazao da je noćas imao teške i ozbiljne razgovore sa svojim najbližim suradnicima koji su trajali do 1 sat poslije ponoći i da je i jutros nastavio sa sastancima.
Premijer je naglasio da ne želi vršiti pritisak, i da je svako vlastan donositi odluke u okviru svojih rješenja.
Krivo mi je što nismo mogli razgovarati i da iznesem svoje ideje, kazao je on.
On je rekao da uvijek postoje rješenja kojima je narod oduševljen, ukazujući da bi, da je pitao narod hoćemo li da uđemo u mjere fiskalne konsolidacije, bio ličnovan.
Uvijek sam donosio najteže odluke sam s vladom, a danas možemo se pohvaliti rezultatima. Pokažite mi više od pet zemalja u Europi koje se mogu usporediti s nama. Uspjeli smo, jer nismo donosili popularna rješenja, naglasio je on.
Također je podsjetio da danas u posjetu Beogradu dolazi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, rekavši da će biti dočekan kako to priliči, u želji za najboljim odnosima sa svima.
Prema pisanju Blica, Vučić je suradnicima kazao da je imao dogovor s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem da ne izlaze u javnost sa svojim stavovima prije nego što svi zajedno sjednu i razgovaraju.
Ali, poslije intervjua koji je Dodik sinoć dao televiziji N1, Vučić ne vidi smisao održavanja današnjeg sastanka i smatra dogovor prekršenim.
Vučićev stav je, prenosi izvor lista, da Srbija ne treba podilaziti međunarodnoj zajednici i da je smatra djelimično odgovornom za sve što se u regiji događa, te da neće vršiti pritiske na Republiku Srpsku./Fena/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>