Published On: Čet, ruj 1st, 2016

Šušak pomagao da se uhićuju bh. Hrvati koje je tražio Haag

SAD su poslije zaključivanja Daytonskog sporazuma vjerovale da će Gojko Šušak, ministar obrane Hrvatske, pronaći i isporučiti preostale haške optuženike, navedeno je u depeši iz američkog veleposlanstva u Zagrebu iz listopada 1997. godine.
U depeši je istaknuto da se nakon prdaje šestorke, očekuje predaja ili uhićenje još trojice bh. Hrvata, među kojima je najvažniji bio Ivica Rajić, a za kojeg im je Šušak rekao da će biti uhićen na temelju informacija koje im je pružio jedan od desetorice koji su se predali Haagu.
“Bez imalo sumnje, to je vrlo važno i za Hrvatsku, jer je Rajić ubojica koji nije gledao nacionalnost žrtava i koji je navodno ‘odradio’ i trojicu Hrvata. Oduvijek smo znali da Tuđman može učiniti da do toga i dođe, kao i da osigura predaju Kordića i ostalih. Ali, da bi se to i dogodilo, morali smo ga ubijediti  da bi nerješavanje pitanja uhićenja ratnih zločinaca ozbiljno ugrozilo naše odnose “, napisano je u depeši.
Istaknuto je da je važno da se to pitanje riješi sada “dok je Šušak još relativno dobrog zdravlja, koji može slomiti otpor bh. hrvatskih tvrdolinijaša, i dok je Tuđman u fazi racionalnog razmišljanja”.
“Može se očekivati ​​da će Hrvati ustuknuti zato što su Tuđmanova razmišljanja ista kao i ranije, kao što se pokazalo kad je njegov sin srdačno zagrlio Kordića prije nego što se ukrcao na nizozemski zrakoplov koji ga je odvezao u zatvor.
Tuđman se i dalje opire povratku srpskih izbjeglica i zato mislimo da bi trebalo da držimo otvorenom opciju o suspenziji vojne suradnje u slučaju da krenu odugovlačiti “, navedeno je.
Iz depeše je vidljivo da je suradnja Hrvatske pri uhićenju hrvatskih haških optuženika važna kao sredstvo dodatnog pritiska na Miloševića i na paljansko rukovodstvo RS.
“Beograd i Pale su sada izolirani zato što su ostali jedini koji ne surađuju s Haagom.
Milošević je pokušao odglumiti da ga dramatični događaji u Splitu nisu dotakli, ali je sigurno bio šokiran i sigurno se pita što sad može očekivati”, navedeno je u depeši.
Istaknuto je da, ako Hrvatska zaista nastavi suradnju, Miloševiću neće preostati druga opcija osim da natjera RS da u potpunosti implementira Dayton.
“Na Palama napetost je znatno veća. Krajišnik je bio zabrinut i depresivan jučer kada smo se sreli. On osjeća da gubi tlo pod nogama. I u pravu je”, navedeno je u dokumentu. Amerikanci su bili zadovoljni i suradnjom koju je Tuđman pokazao prema FBiH, navodeći da su ključni američki zahtjevi već ispunjeni, poput uklanjanja “tvrdolinijaškog šefa mostarskog HDZ-a”, i uklanjanje Brajkovića i Markovića.
Istaknuto je i da su Bošnjaci upozoreni da moraju učiniti više nego do tada.
“Upozorio sam Izetbegovića da je napredak prespor i dao sam mu listu preostalih prioritetnih pitanja. Obećao mi je konkretne rezultate do moje naredne posjete”, navedeno je.
Nezavisne.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>