Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

TAKO JE GOVORIO SIMPATIČNI REIS: Bosna treba biti bošnjačka država, a Hercegovina pokrajina

Must Read

Hercegovina je pokrajina u državi Bosni, a Bošnjaci moraju imati svoju bošnjačku državu. Ovo je, u najkraćem, bila  poruka reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića od prije par godina. S pozicije reisa ona je imala i političku težinu. Nakon nje se kandidirao za presjednika države i izgubio.

Je li do danas evoluirao?

Nema dvojbe, radi se o izjavi, zapravo  reisovom stavu i zahtjevu koji je dodatno radikalizirao situaciju u BiH i izazvao nove političke i druge sukobe koji ničeg dobrog nisu  donijeli državi, nego samo zakomplicirali  odnose i stanje nacionalističke pripravnosti podigli na viši stupanj.

 

– Sve više Bošnjaka misli da je vrijeme da se kaže da je Bosna zemlja Bošnjaka i ostalih koji je vole i prihvaćaju kao svoju jedinu domovinu i državu te da su spremni boriti se za jedinstvenu i suverenu bosansku državu kao što su Poljaci spremni boriti se za svoju Poljsku, Mađari za svoju Mađarsku, Srbijanci za svoju Srbiju, Hrvati za svoju Hrvatsku, Danci za Dansku – poručuje reis Cerić i dodaje da su svi napadi koji se događaju u funkciji “slabljenja do uništenja bosanske države, a time bosanskog, odnosno bošnjačkog naroda”.

– Bosnu stalno treba predstavljati kao “ničiju zemlju” oko koje se svađaju dva njezina susjeda i rade joj o glavi, kaže reis i podvlači: – Treba pokazati da Bosna nema “domaćina”, da njezina kultura nema “vlasnika”, da njezina vjera “nije poželjna”, da je njezina sloboda “opasna”, a njezina neovisnost “neodrživa” te da joj treba “tutor” koji će je stalno udarati po glavi da ne bi ustala, da se ne bi osvijestila, da ne bi napredovala i da ne bi bila samosvjesna.

I, naravno, to nije sve, on, pojednostavljeno rečeno, ne prihvaća ni ime države Bosna i Hercegovina jer kaže: – Bosna je država, a Hercegovina je pokrajina kao što je i Sandžak pokrajina u Srbiji i kao što je Dalmacija pokrajina u Hrvatskoj…

Razumljivije je da se za Srbiju kaže “Srbija i Sandžak”, a za Hrvatsku “Hrvatska i Dalmacija”, nego za Bosnu “Bosna i Hercegovina” zato što su mnogo veće povijesne, geografske i kulturološke razlike između Srbije i Sandžaka, Hrvatske i Dalmacije, nego između Bosne i Hercegovine.

Pa zašto se onda samo oko bosanske države prave takve jezičke i druge podjele?, pita se reis.

U svemu je posebno bitan njegov stav koji se tiče regije budući da se u zahtjevima za bošnjačkom državom ne ograničava samo na Bosnu i Hercegovinu:

Zar ne vidite da su jedino Bošnjaci na Balkanu “ničiji” narod!

Bošnjaci su jedina nacionalna grupa o kojoj nijedna država ne vodi brigu, ni povijesno ni konstitutivno, ni kulturno ni jezični – nikako!

Bošnjaci na Kosovu, u Makedoniji, u Albaniji, u Srbiji, u Hrvatskoj, u Crnoj Gori, pa i u Turskoj, prepušteni su sami sebi, o njima se nitko ne brine, ovise o milosti i nemilosti svakog pojedinog režima koji ih obmanjuje tražeći od njih da se odreknu osnovnih ljudskih prava, kaže reis i naglašava:

Bošnjaci su autohtoni narod koji ima prirodno pravo na sve što imaju drugi narodi u Europi, uključujući svoju nacionalnu državu…

Bošnjaci moraju napraviti svoju mapu puta za sigurniju budućnost koja nije ni žalom opčarana ni žalbom zamračena!, naglašava reis Cerić.

Može li se sve ovo što govori reis Cerić nazvati samo porukama ili se radi o njegovom ozbiljnom političkom programu?

Prije će biti da je riječ o ovom drugom i vjerojatno neće proći puno vremena da se potvrdi da je riječ o opasnom programu.

Opasnom tim prije i utoliko više što uspostavljanje nacionalne države Bošnjaka podrazumijeva podjelu države Bosne i Hercegovine, odnosno secesiju na čemu odavno inzistiraju aktualne vlasti Republike Srpske, navodi Dnevni list.

Sasvim sigurno to bi izazvalo i eksploziju nacionalističkog balkanskog bureta baruta. Ne treba posebno naglašavati da su Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, i najodgovorniji za budućnost ili kraj ove države koja je i hrvatska i bošnjačka i srpska i svih ostalih koji u njoj žive.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -