Published On: Thu, Jun 7th, 2018

KECMANOVIĆ: Hrvati će morati gospodariti vlastitim entitetom. To je jedino rješenje jer Bošnjaci ne žele podjelu vlasti u FBIH

Dekan Fakulteta političkih znanosti u Banjaluci dr. Nenad Kecmanović kazao je kako će Hrvati dobiti vlastiti entitet unutar Bosne i Hercegovine.

„Sve vodi ka tome da će BiH postati federacija, konfederacija ili pak unija“, kazao je Kecmanović gostujući na Televiziji Republike Srpske.

„Uostalom to je prirodno stanje s obzirom da imamo tri naroda.

E sad hoće li Hrvati uspjeti izboriti za samostalan entitet koji će imati jednak status kao Republika Srpska ili će biti riječ o dva entiteta unutar Federacije ne mogu reći, ali jasno je danas da će doći do ujedinjenja hrvatskih županija“, rekao je.

Naglasio je kako je vidljiva majorizacija Hrvata te kako je sve kulminiralo s dvostrukim izborom Željka Komšića u Predsjedništvo te uspostavom platformaške vlasti 2010-e godine.

Kritizirao je ponašanje SDP-a ističući kao je riječ o klasičnoj bošnjačkoj stranci koja ne želi otkriti nacionalnu strukturu svoga članstva.

Kecmanović je kazao kako su Hrvati od pada Hrvatske samouprave koju je ugušio OHR čekali povoljniji trenutak za svoje legitimne zahtjeve.

„Taj povoljniji trenutak je ulazak Hrvatske u Europsku uniju koji se dogodio.

Sada je došlo do posve novoga omjera političkih snaga.

Hrvatska  iza sebe ima jednu moćnu organizaciju kao što je EU i glas Hrvata u BiH je danas puno snažniji“.

Kecmanović je izdvojio poteze bivšeg hrvatskoga premijera Zorana Milanovića prema Hrvatima u BiHte ih je  ocijenio razumljivim s obzirom na poziciju Hrvata u BiH.

„Čudilo me  tada ponašanje Zlatka Lagumdžije koji se pozivao na socijaldemokraciju misleći pritom da će Milanović prešutjeti što se događa Hrvatima u BiH“, naglasio je Kecmanović.

Rekao je i kako je problem Hrvata i Srba u BiH to što centri moći ne žele bošnjački entitet u BiH.

„O tome su pisali mnogi u svojim memoarima. Bošnjačka politika je u rascjepu između stava centara moći da ne mogu imati entitet i želje da je bošnjački entitet možda potreban“, rekao je Kecamnović.

Dr. Nenad Kecmanović redoviti je profesor na sveučilištima i u Beogradu i Istočnom Sarajevu, a do ljeta 1992. godine bio je srpski član ratnoga Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iz Kecmanovićevog istupa jasno je da i on smatra kako je federalizam na srednjem nivou preduvjet svakog razgovora o građanskoj programskoj vladi BIH.