Published On: Pet, kol 19th, 2016

SIKZH o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Središte za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima (SIKZH) Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) oglasilo se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako svakog 23. kolovoza, pa tako i ove godine, Europska unija i njezine punopravne članice, dostojanstveno obilježavaju Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima XX. stoljeća – komunizma, nacional-socijalizma i fašizma, u čijim su međusobnim razračunavanjima, kao i nasilnim pokušajima nametanja njihovih totalitarnih stavova, stradali desetci milijuna ljudi.
“Premda se u hrvatskoj javnosti, kao i u javnosti bivših totalitarnih komunističkih sustava u srednjoj i istočnoj Europi, desetljećima isključivo govorilo o zločinima fašizma, mnoge je iznenadio podatak o odgovornosti Josipa Broza Tita i jugoslavenskoga komunističkog sustava za smrt oko milijun ljudi, što nekadašnjega jugoslavenskoga diktatora, čije ime i danas nose određene ulice i trgovi u Hrvatskoj i BiH, svrstava među najveće zločince XX. stoljeća”, stoji u priopćenju.
U prilog tim znanstvenim istraživanjima i ocjenama izvedenima iz njih, kako se navodi, svjedoče tisuće masovnih grobnica i pojedinačnih grobova razasutih od Triglava i Drave na sjeveru Slovenije, do Bitole i Ohrida na jugu Makedonije, nastalih u godinama nakon službenoga završetka Drugoga svjetskoga rata.
“O karakteru jugoslavenskog komunističkog režima govori i činjenica o potpunom nestanku njemačke i talijanske manjine u bivšoj Jugoslaviji, postojanju kazneno-popravnih institucija i logora poput Golog otoka i drugih mučilišta predviđenih za preodgoj političkih neistomišljenika. Totalitarnost Brozovog režima napose osvjetljuje podatak o svirepom ubojstvu preko 600 pripadnika hijerarhije Crkve u Hrvata, među kojima je bilo 88 bogoslova i sjemeništaraca, te 31 časna sestra, što višestruko premašuje stradanja crkvenih osoba u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Albaniji, Sloveniji, Rumunjskoj ili Njemačkoj”, navodi se u priopćenju.
Iz SIKZH-a nadalje ističu kako ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava, potvrđeno točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2008., pada u razdoblju nakon izricanja prvostupanjske presude u Münchenu u kojoj je nekadašnji jugoslavenski komunistički sustav i pravosudno okarakteriziran kao provoditelj državnog terora nad političkim neistomišljenicima što su mnogi pojedinci, kao i mnoge obitelji, u ne tako davnoj prošlosti, osjetili na vlastitoj koži.
“Ovim putem pozivamo svekoliku javnost i političke stranke u Hrvatskoj i BiH, gdje i danas djeluju pravni nasljednici nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije (SKJ), da u duhu promicanja antitotalitarnog sustava vrijednosti stvore praktične preduvjete za istraživanja, a nakon toga i javnu osudu, politički motiviranih ubojstava, partijsko-državnog terora i drugih oblika teških kršenja ljudskih prava počinjenih u ime jedne partije, jednog svjetonazora i jedne države. Žrtve jugoslavenskog totalitarnog komunističkog režima zaslužuju dostojno mjesto posljednjeg prebivališta, a njihove obitelji zaslužuju iskrenu sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji”, poručuju iz Središta za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima (SIKZH) Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK). /HMS/