Published On: Pet, kol 19th, 2016

IVANIĆ IMA RJEŠENJE: Neka referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da 9. siječnja bude Dan državnosti RS-a?

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić predlaže da 9. siječnja bude ‘dan državnosti RS-a’.
Kaže da je to rješenje za novonastalu situaciju u vezi s 9. siječnja koji je kao Dan RS-a Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a RS za 25. veljače zakazala referendum protih kojeg su predstavnici međunarodne zajednice.
– Imam rješenje za tu situaciju. Predlažem da pitanje bude: Jeste li za to da 9. siječnja bude Dan državnosti RS-a? To nema veze s odlukom Ustavnog suda BiH, a iz okvira je nadležnosti RS-a. Neki bi rekli da je to protuustavno, jer RS nije država, ali nitko nije ni rekao Dan države nego državnosti – ustvrdio je Ivanić danas u izjavi novinarima u Trebinju, javlja Fena.
Smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nema način ni elemente spriječiti održavanje referenduma u RS-u o 9. siječnju, koji je, kako navodi, “godinama slavljen i nikome nije pravio problem“.
Ivanić je dodao i da su besmislene napetosti koje se dižu u vezi s referendumom i strah zbog nekih budućih referenduma, te da ne bi bilo pametno poduzimati nikakve mjere da se on zabrani.
– Iz načina na koji komuniciraju međunarodne institucije stječe se dojam da će oni ići ka nekoj vrsti zabrane ili pokušaja osporavanja. Mislim da je to pogrešno i prije svega podrška predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, jer će on od toga napraviti političku priču, a u biti neće se dobiti ništa takvom zabranom – kazao je Ivanić.
Dodao je i da bi otkazivanje referenduma bila neka vrsta ismijavanja odluke Narodne skupštine RS./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>