Srijeda, 17 srpnja, 2024

SERIJA NIKŠIĆEVIH AUTOGOLOVA Dragan i Bakir nemaju brata za direktora

Must Read

Autoceste Federacije BiH obratile su se javnosti povodom izjave predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića, koji je jučer rekao kako gradnja autoceste stoji godinu i pol, te se 500 milijuna KM spremnih za investiranje ne troši zbog toga što su SDA i HDZ blokirali radove zbog borbe za podjelu direktorskih pozicija.

Srljanje bez pokrića

Iz Autocesta FBiH ističu kako je ugovor o izgradnji drugog dijela Zeničke zaobilaznice tek sada spreman za potpisivanje jer je osigurano nedostajućih 36 milijuna eura i tako zatvorena financijska kontrukcija. Osiguranjem preostalog dijela sredstava, kako se navodi u priopćenju, stvoren je preduvjet za potpisivanje ugovora o izgradnji.

Dragan i Bakir
– U ovom trenutku stoji oko 500 milijuna KM spremnih za investiranje. Imaju zatvoren natječaj i trebaju samo izabrati izvođača radova za dionicu od Počitelja do Međugorja. Sve to stoji jer se SDA i HDZ svađaju tko će biti koji direktor u JP Autoceste. Dragan i Bakir su izravno odgovorni za ovo i ovo je udar na sve građane jer investiranje 500 milijuna KM za FBiH znači tisuće radnih mjesta, rast BDP-a i na kraju krajeva bolje punjenje fondova – rekao je Nikšić.

Umjesto toga, dodaje se, prethodna uprava pokrenula je natječajnu proceduru za nabavku radova iako bi potpisivanje ugovora bez pokrića po ishodu natječaja u suštini blokiralo rad javnog poduzeća.

“Takav način rada u prethodnom mandatu je stvorio dubiozu u iznosu od 173 milijuna KM koju je zatekla nova Uprava JP Autoceste FBiH i koja u proteklih pet mjeseci nastoji održati solventnost poduzeća. Ideja o zaduženju kod Kuvajtskog fonda, čiji su uvjeti nekompatibilni s već pokrenutom procedurom kod OPEC-a, je cijeli projekt potpuno blokirala”, poručili su iz Autocesta FBiH.

Ova kompanija je u saradnji sa Vladom FBiH, koja je donijela sve neophodne odluke kako bi se zaista stekli uvjeti za potpisivanje ugovora i pokretanje radova, zatvorila financijsku konstrukciju iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Pored svega, potpisivanje ugovora za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice bit će ostvareno unutar rokova postavljenih još u 2015. godini, tj. u prvoj polovici svibnja, a radovi će početi odmah nakon toga”, kaže se u priopćenju Autocesta BiH.

Problemi s ekproprjacijom u Hercegovini

Za dionicu Počitelj – Međugorje, za koju SDP tvrdi kako je natječaj zatvoren i smo se trebaju izabrati izvođači radova, ali se to zbog svađe SDA i HDZ ne čini, iz Autocesta FBiH navode kako je ugovor o zajmu u iznosu od 100 milijuna eura potpisan još 2014., ali je projekt u cjelosti završen tek 2015., kada je počeo proces eksproprijacije.

“Zbog zakonskog vakuuma koji je nastao nakon što je Zakon o eksproprijaciji proglašen neustavnim, a Zakon o javnom dobru nije ni donesen, realizirano je u 2015. svega 30 posto eksproprijacije. Iako nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi, pokrenuta je natječajna procedura nabavke radova. Jedino rješenje za pokretanje radova kod Počitelja predstavljalo je donošenje Zakona o eksproprijaciji koji omogućava ulazak u posjed prije razrješenja imovinsko-pravnih odnosa koji je i usvojen 19. travnja 2016., te donošenje odgovarajuće odluke kojom se rješava pitanje javnog dobra. Preostaje da nadležne institucije u narednih dva do tri mjeseca provedu aktivnosti prema novom zakonu nakon što on stupi na snagu”, naveli su u Autocestama FBiH.

U priopćenju se dodaje kako je ovo poduzeće u prethodnom razdoblju uspješno obavilo sve aktivnosti koje su potrebne kako bi se nastavilo sa daljom izgradnjom autoceste na Koridoru 5c.

Bezobrazno ispiranje odgovornosti prema umirovljenicima

Prošli saziv Federalne vlade, s Nerminom Nikšićem na čelu, ostao je dužan Zavodu MIO desetke milijuna KM, što je glavni razlog trenutnog stanja zavoda, izjavio je jučer za Avaz šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Ismet Osmanović.

Zamjena teza za zamjenu odgovornosti
Osmanović je reagirao na jučerašnju izvanrednu pres-konferenciju na kojoj je Nikšić napao Vladu FBiH kazavši kako su “pokazali krajnji bezobrazluk prema umirovljenicima”. Nikšić se na pressu branio kako Vlada koju je predvodio, povećanjem mirovina, dva puta po pet posto, nije dovela do kritične situacije u Zavodu.

– Nikšić je prešao crvenu liniju što se tiče opozicije, jer je vlastitu nesposobnost Vlade koju je vodio počeo pravdati neistinama, i to služeći se obmanama preko leđa umirovljenika. Nikšić je kao alfa i omega proteklog saziva Vlade najodgovorniji za ovu situaciju. Naravno, tu imamo i činjenicu kako je prošle godine nenadano došlo do povećanja broja umirovljenika za 15.000 – odgovorio je Osmanović.

– SDP je u svom nastupu pokazao jednu grubost, koja je čak i u političkom žargonu poprilično neobična. Mislim kako se radi o potpunoj zamjeni teza s namjerom da se odgovornost za propuste tokom prošlog mandata prebaci na sadašnju Vladu FBiH, što apsolutno ne stoji – dodao je Osmanović.

 

Žao mi je što se Nikšić osjeća prozvanim

Žao mi je što se Nermin Nikšić osjetio prozvan kada sam govorio o nasljeđenom stanju u Zavodu MiO. Činjenica je kako je Zavod do travnja 2011. godine bio u plusu od 42 milijuna KM. A prošla vlast nam je predala 135 milijuna KM nagomilanog duga – rekao je federalni premijer Fadil Novalić komentirajući kritike svog prethodnika.

Dodao je kako je unatoč ovim minusima Nikšićeva vlada krenula u neodgovorno povećanje mirovina i to dva puta po 5 posto.

Novalić je naglasio kako je sadašnja Vlada uspjela zaustaviti trend gomilanja duga prema Zavodu i to u prošloj godini za 11 milijuna KM.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -