SEJDIĆFINCIRANJE: Europa zgrožena podvalama iz BiH

SARAJEVO – Neprihvatljivo je da država članica Vijeća Europe ni nakon tri godine nije ispoštovala presudu Europskog suda za ljudska prava, izjavio je danas u razgovoru za Fenu glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.
Jagland je jučer, zajedno s europskim tajnikom za proširenje Štefanom Fueleom izrazio duboko žaljenje zbog nepostizanja dogovora u vezi s provođenjem presude, a Fuele je odlučio otkazati treći sastanak dijaloga na visokoj razini koji se trebao održati u Mostaru, 11. travnja. Umjesto toga, Fuele je najavio dolazak u Sarajevo zajedno sa stručnjacima Vijeća Europe radi pronalaženja najboljeg rješenja.

Poziv na buđenje

– Europski sud za ljudska prava presudio je u slučaju Sejdić – Finci u prosincu 2009. godine. Više od tri godine nakon toga, te nakon održanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, Bosna i Hercegovina još nije ispoštovala presudu. Ovo je neprihvatljivo za državu članicu Vijeća Europe, kazao je Jagland.
Naveo je da Vijeće Europe blisko surađuje s Europskom unijom o ovom pitanju i zahvalno je EU zbog uloženih napora u pokušaju da omoguće politički dogovor.
– Ambicije BiH u vezi s priključenjem EU jasno ovise o uvjetima iz presude u slučaju “Sejdić-Finci”. Nadam se da će politički lideri u Bosni i Hercegovini otkazivanje trećeg dijaloga na visokoj razini o priključenju EU shvatiti kao poziv na buđenje, upozorio je.
Međutim, u isto vrijeme, ne bi trebali zaboraviti da se presuda ne tiče samo stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ili priznavanja kredibilne kandidature za članstvo u EU.

Potrebna razina odgovornosti

– Presuda se prije svega tiče okončavanja kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda u Ustavu BiH. Da bismo bolje razumjeli razmjere navedenog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, možda bismo mogli zamisliti da se to sve događa u nekoj drugoj zemlji. Što bi se dogodilo ukoliko bi kandidatura za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država bila ustavno rezervirana samo za jednu od mnogih etničkih grupa u toj zemlji? Ili ukoliko bi Senat Francuske ustavom zabranio članstvo u tom tijelu za sve one koji nisu autohtoni etnički Francuzi, iako su državljani Francuske?, kazao je Jagland i dodao da se upravo zbog toga nada da će dogovor, ipak, biti postignut.
– Vrijeme polako ističe; sljedeći izbori se održavaju u sljedećoj godini, a ustavne i legislativne promjene moraju stupiti na snagu dovoljno vremena prije izbora. Provođenje još jednih izbora koji krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima bilo bi neprihvatljivo, te bi ozbiljno potkopalo legitimitet i kredibilitet izabranih tijela i institucija zemlje. Ovo je zadnje što BiH i njeni građani žele i zaslužuju, upozorio je.
Zbog svega toga uputio je najozbiljniji apel svim političkim liderima u BiH da pokažu potrebnu razinu odgovornosti prema svojoj zemlji i građanima te da odmah postignu adekvatan dogovor.

Put će ostati blokiran

Komitet ministara Vijeća Europe prati procese u BiH vrlo blisko te će ponovo ocijeniti progres, ili nedostatak istog, 30. travnja 2013. godine.
Sve dok Komitet ne odluči da su promjene ustava i zakona vezanih za izbore adekvatni, te da jamče ne samo ispunjenje presude u slučaju “Sejdić- Finci” nego i punu usklađenost svih budućih izbora s uvjetima iz Konvencije, Jagland upozorava da će put BiH ka normalnom, modernom i funkcionalnom društvu, koje će biti u potpunosti integrirano u europske strukture, ostati blokiran.
– U vezi s navedenim, čini se da konture dogovora o kojem se razgovaralo u Bruxellesu prije dva tjedna, čak iako nisu idealne, idu u dobrom pravcu. One možda neće donijeti sva ustavna poboljšanja koja su potrebna da bi BiH postala funkcionalna i moderna država, ali će usklađenost s principima iz presude “Sejdić – Finci” biti važan prvi korak. Međutim, zabrinut sam zbog pokušaja izobličavanja logike razgovora u Bruxellesu i uvođenja etničke diskriminacije na mala vrata. Sustav u kojem će pravo ostalih da se kandidiraju služiti samo kao alibi za nastavak ekskluzivnih etničkih aranžmana, rezerviranih samo za tri konstitutivna naroda, jednostavno neće biti prihvaćen. Ovo ne bi bilo samo nepoštivanje Europskog suda za ljudska prava, nego, iznad svega, i nepoštivanje građana Bosne i Hercegovine! Još ima vremena, iako vrlo brzo ističe, rekao je u razgovoru za Fenu glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.
Opširnije:
Europa otkantala BiH: Fuele ne želi doći!

bitno.ba