Published On: Sri, tra 10th, 2013

ČOVJEK KOJI JE VOLIO KRIZE: Proračun Mostara je još jedna jednostrana odluka

SARAJEVO – Vjerojatno je gradonačelnik (Mostara Ljubo) Bešlić bio motiviran željom da osigura funkcioniranje grada i pomogne obiteljima koje računaju na plaće i usluge koje pruža Grad. U isto vrijeme, proglašenje proračuna je posljednji u nizu jednostranih koraka koje su napravile strane u Mostaru, odgovorio je Ured visokog predstavnika (OHR) agenciji Fena.
OHR smatra kako je odluka gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića da proglasi proračun grada “posljednja u nizu jednostranih koraka” u ovom gradu, a visoki predstavnik je upozorio kako ovaj čin može dodatno produbiti pravne nejasnoće u Mostaru.
Iz Ureda visokog predstavnika rekli su za Fenu kako se sve stranke trebaju fokusirati na traženje sveobuhvatnog političkog kompromisa koji bi uvažio odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
– Unutar ovog okvira se može postići dogovor i o svim drugim pitanjima koja muče ovaj grad, uključujući financiranje, smatraju u OHR-u.
Podsjećamo, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić proglasio je u ponedjeljak proračun Grada Mostara za 2013. godinu.
Kako je izjavila predsjednica Sindikalne organizacije Gradske uprave Mostara Ivana Marić nakon sastanka predstavnika Sindikalnog vijeća i gradonačelnika, ako ne dođe do intervencije visokog predstavnika na donošenje proračuna Grada Mostara, proračun će nakon tri dana stupiti na snagu, a njegovi korisnici mogu očekivati isplatu svih naknada krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.
Mostarski vatrogasci su u štrajku kao i dječji vrtići, a danas je počeo i štrajk uposlenika u gradskoj adiministraciji.
Mostarski proračun je donesen mimo uputa Ureda visokoga predstavnika u BiH, koji u roku od tri dana može Bešlićevu odluku proglasiti ništavnom ili ju pak odobriti. No, sudeći po izjavi iz OHR-a, Mostar je još uvijek bez novca, što bi moglo značiti i dodatni kaos.
Tako su mostarski vatrogasci rekli kako štrajk neće prekidati sve do trenutka isplate plaća.
-Vatrogacima je već isključen telefon, a na četiri vozila su nam istekle i registracije. Ako ne prođe ovaj proglašeni proračun i ako nam se ne isplate plaće, mi ćemo doći u situaciju da nećemo imati s čim raditi, rekao je predstavnik vatrogasaca Azur Čomor nakon jučerašnjeg donošenja Proračuna.
I mostarsko Gradsko vijeće pokušalo je u ponedjeljak sazvati sjednicu radi rješevanja gradskog proračuna, pa je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić bio sazvao sastanak predsjednika Klubova političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada. No, sastanak je propao jer mu se nisu odazvali predstavnici Hrvata budući da su ranije svi vijećnici i Vijeće dobili instrukcije OHR-a da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka dok se ne riješi pitanje mostarskog Statuta.
Ćorić je rekao kako smatra da Bešlić ne može sam raspodijeliti novac kao da je njegov.

bitno.ba | R.I.