Utorak, 23 travnja, 2024

Šef masona u BiH je dr. Edvin Dervišević

Must Read

Masonske tajne i u BiH se malo pomalo razotkrivaju. U našoj zemlji djeluju tri lože ‘slobodnih zidara’ – “Lux Bosniae”, “Ivo Andrić” i “Veritas” , a nedavno je Velika loža Austrije unijela svjetlo u Veliku ložu Bosne i Hercegovine i to tijekom rituala održanog u BiH.

Odmah nakon toga procurili su i dokumenti koji otkrivaju imena desetorice glavnih masona u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini.

Šef masonske organizacije u BiH je dr. Edvin Dervišević koji ima titulu “Grande Master”. On je rođen u Brčkom prije 54 godine, u Tuzli je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a u Zagrebu je magistrirao. Titulu doktora medicinskih znanosti stekao je u Ljubljani gdje je završio i specijalizaciju iz sportske medicine, piše mostarski Dnevni list.

U Pekingu je pohađao Akademiju tradicionalne kineske medicine i postao je jedan od vodećih europskih stručnjaka za akupunkturu. Od 2003. godine radi na Sveučilištu u Ljubljani gdje je šef Katedre za sportsku medicinu. Dervišević je član prestižnih međunarodnih medicinskih udruženja i organizacija.

U masonskoj hijerarhiji u BiH, odmah uz njega s titulom “Deputy Grand Master” su Nudejm Đukić, Branko Todorović i Ismar Mujezinović. Titulu “Grand Oratora” imaju Mile Stojić, Dragomir Mirović i Izo Tankić.

Titulu “Grand Secretary” ima Samir Muratović, Slobodan Marković je “Grand Treasurer”, Adem Salihagić je “Grand Steward”, a Enver Biočić ima titulu “Grand Officer”. To je ujedno i lista deset glavnih masona u Sarajevu.

Zanimljivo je da su ovi dokumenti prvo došli do svebošnjačkog nacionalnog tjednika “Pan Bošnjak” čiji je glavni urednik novinar i publicist Nedžad Latić. U Vijeću “Pan Bošnjaka” su dr. Ferid Muhić, dr. Džemaludin Latić, Alija Džogović, dr. Hasnija Muratagić – Tuna i Haris Sejdić.

Članovi Uređivačkog kolegija su dr. Džemal Bektović, Fatmir Bači, Emir Ramić, Hazbija Kalač, Mirza Hulusić, Indira Kučuk-Sorguč, dr. Admir Muratović, dr. Bisera Boškailo, Muhamed Ćeman i Vedad Huseinspahić. Nedžad i Džemaludin su braća i izuzetno su dobri poznavatelji stanja i prilika u Islamskoj zajednici BiH.

Džemaludin Latić, koji je profesor na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu, slovi za jednog od najuglednijih islamskih mislilaca, ne samo u BiH, ali je zbog otvorenosti i neustručavanja da javno i izravno kaže što misli stalno na udaru.

On je uz Aliju Izetbegovića, s kojim je zajedno prije 29 godina osuđen na robiju, bio jedan od osnivača SDA i najutjecajnijih ljudi u toj stranci koju je kasnije napustio. Bio je i sabornik Islamske zajednice u BiH, ali je zbog stava da je ona daleko od islamskih principa i da je u biti komunistička, protjeran.

Džemaludin Latić je godinama i jedan od najvećih protivnika reisa Mustafe Cerića i javno ga kritizira i optužuje za brojne propuste u radu. Dr. Ferid Muhić je sveučilišni profesor iz Skopja i na čelu je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Nedžad Latić nije za Dnevni list htio otkriti kako je došao do povjerljivih dokumenata i samo je kratko kazao: “Masonerija je najzakulisnija priča svih vremena” dodavši da i on i njegova ekipa očekuju brojne “vrlo moguće i oštre reakcije”.

‘Slobodni zidari’ ili masoni najveće su međunarodno tajno društvo na svijetu. Prva Velika loža nastala je u 17 st. u Engleskoj i danas broje više od 6 milijuna članova. Poznati su po svom čudnovatom pristupnom obredu, tajnim znakovima i rukovanju, po kojem se članovi međusobno prepoznaju.

Slobodan zidar može postati svaki muškarac. No, naravno mora se prvo ispuniti ritual ulaska u Ložu nakon čega njegov ulaz u ´bratstvo´ odobrava mason. Može se pak dogoditi da mason sam izabere neku osobu istaknutu u društvu za budućeg brata – kako se masoni međusobno oslovljavaju. Osoba može postati mason i ako joj je otac bio mason. To su luftoni.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x