Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Kacin: Sustav u BiH je potpuno blokiran i urušava se, ovakva BiH ne može naprijed

Must Read

Izvjestititelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je kako se Bosna i Hercegovina nalazi među onim zemljama balkanske regije u kojima stvari jednostavno ne idu naprijed kad je riječ o napredovanju na putu ka Europskoj uniji.

Kacin, koji  boravi u Sarajevu na poziv Liberalno-demokratske stranke (LDS) BiH, odgovarao je na pitanja novinara agencije Anadolija.

Izvjestitelj EP-a, na upit o tome što očekuje od narednog izvještaja o napretku zemalja regije ka EU-u, kaže kako u nekim zemljama ima dosta pomaka, u nekim ima napretka ali nedovoljnog, dok u nekim zemljama stvari jednostavno ne idu naprijed, dodavši da se BiH, nažalost, nalazi među tim zemljama.

“Najveći je napredak Hrvatske za koju postoji mogućnost ne samo da sljedeće godine postane članica EU-a, nego i da dobije svog prvog povjerenika i svoje stalne članove Europskog parlamenta. Crna Gora također pregovara o poglavljima 23 i 24, dakle pravosuđe, ljudska prava, medijske slobode i borba protiv kriminala i korupcije. Srbija se uporno bori da dobije datum za početak pregovora, tako da i BiH mora odraditi dio posla za sebe”, rekao je Kacin.

Istaknuvši da građani BiH na predstojećim lokalnim izborima trebaju poslati jasnu poruku da im je dosta nenapretka, Kacin je u razgovoru za agenciju Anadolija izjavio da se politička elita u BiH treba dobro zapitati što i kako dalje ako ne žele da BiH ostane slijepo crijevo Zapadnog Balkana.

O izjavi šefa izaslanstva EU-a u BiH Petera Sorensena o tome da će BiH ući u EU do 2020. godine, Kacin je kazao kako je Sorensen to mogao reći u ime EU-a, ali da nema ovlaštenje govoriti u ime BiH.

“Sve dok se BiH ne posveti tom ciljnom datumu i odradi ono što je potrebno, to ne može biti realnost. BiH može napraviti dosta toga, ali ne na ovaj način, s potpunim urušavanjem i blokadom sustava. Iz te blokade treba izaći i treba nešto napraviti”, poručio je.

Kacin je dodao, ukoliko je Srbija posvećena političkom dijalogu s Kosovom i pronalaženju održivog rješenja za odnose s Kosovom, i BiH može naći održivo rješenje za promjenu svog Ustava.

“A, takva kakva jeste, BiH ne može krenuti s pregovorima, i to svatko treba znati”, ističe Kacin.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -