Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

SDPBiH traži implementaciju presude Ustavnog suda BiH bez radikalnijih izmjena Statuta

Must Read

Gradski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Mostar je usvojio prijedlog rješenja za implementaciju odluke Ustavnog suda BiH za izmjenu Izbornog zakona u vezi s Gradom Mostar, a ravnopravna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u svih šest izbornih jedinica je ključ rješenja za Grad Mostar.

Stoga je SDP predložio da izbor vijećnika iz svih šest izbornih jedinica podrazumijeva izbor pripadnika sva tri konstitutivna naroda u svih šest izbornih jedinica, a da će izbor vijećnika iz reda ostalih biti osiguran s liste Gradske izborne jedinice.

Ovo je u izjavi za Fenu kazao predsjednik Županijskog odbora SDP HNŽ Aner Žuljević uoči sutrašnjeg sastanka u OHR-u o temi Statuta Grada Mostara, dodajući da je stav SDP-a da se biračima iz središnje zone – Distrikt treba omogućiti glasanje za izbornu jedinicu za koju se oni opredijele.

Istaknuo je da Gradski odbor SDP-a Mostar podržao principe OHR-a, naglašavajući da je potrebno ograničiti rok za izbor gradonačelnika (90 ili 120 dana) i vratiti izbor gradonačelnika na stari model prije posljednjih izmjena OHR-a, jer je zbog tih izmjena i nepostojanja dogovorene parlamentarne većine bilo raznih problema u protekle tri godine u Gradskom vijeću Mostara.

Žuljević još smatra da sada treba raditi na izmjeni Statuta da bi se implementirala presuda Ustavnog suda te da nema prostora za sveobuhvatniju i radikalniju promjenu Statuta kao što to zagovaraju predstavnici nekih stranaka uključenih u ovu problematiku.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH proglasio nacionalne kvote ustavnim, te da je presudio da rotacija ključnih funkcija gradonačelnika, predsjednika vijeća i glavnog savjetnika ostaju kao i da ostaje da dvotrećinskom većinom i dalje ostaju glasanja po principima ključnih dokumenata a to je proračun i prostorni dokumenti.

Govoreći o predloženim principima OHR-a Žuljević kaže da i OHR predlaže da Mostar ostane pod jedinstvenom cjelovitom gradskom upravom te da se ne dijeli po etničkim linijama kao i da se poštuje presuda Ustavnog suda BiH iz 2010. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -