Srijeda, 24 travnja, 2024

SDP: Pregovori s Mostom – kompromisi na vidiku

Must Read


U središnjici SDP-a završili su razgovori izaslanstava koalicija Hrvatska raste i Mosta. Nakon više od dva i pol sata razgovora o preustroju lokalne i javne uprave voditelji izaslanstava Branko Grčić i Ivan Kovačić izjavili su da je postignut visok stupanj podudarnosti stajališta.
Imali smo kvalitetnu raspravu s Mostom. Razgovarali smo o smanjenju broja dužnosničkih mjesta na lokalnoj i nacionalnoj razini, izjavio je Grčić. Rekao je kako su razgovarali i o smanjenju i racionalizaciji uprave, a najviše su se bavili teritorijalnim preustrojem zemlje. Obavijestili smo predstavnike Mosta da je novi zakon o javnim službenicima i zakon o plaćama u pripremi. Poseban je naglasak na mjerenju učinkovitosti. Istaknuo je kako su manje-više suglasni s Mostom da broj županija treba biti manji, ali da će o tome dalje razgovarati,navodi HRT.
Ivan Kovačić potvrdio je da SDP pristaje na regionalizaciju i smanjenje broja županija, ali i naglasio kako je u kratko vrijeme nemoguće odlučiti koliki bi doista trebao biti broj županija ili jedinica lokalne samouprave. Otkrio je i kako na pregovorima u SDP-u nisu postavljani posebni uvjeti za Istru i dubrovačku regiju. Najavio je kako će Most u Saboru predložiti da se zastupničke plaće smanje. Otvorena je mogućnost rasprave. Mislim da od nas ne bi bilo korektno da ni jedno ni drugu stranu odbijemo zbog pet ili 10 posto’, dodao je.
Nakon toga pregovori Mosta nastavljeni su u HDZ-u. U njihovom pregovaračkom timu su, među ostalima, Tomislav Tolušić, Davorin Mlakar, Josipa Rimac, Ante Babić, Tomislav Ćorić i Ivana Maletić. Obje strane nakon sastanka su izrazile zadovoljstvo, piše HRT.
Stvarni broj županija je otvoren za daljnju raspravu, izjavio je nakon sastanka Ivan Kovačić. Komentirajući raniju izjavu Tomislava Karamarka da regionalizacija ne dolazi u obzir kazao je kako ni oni ‘nisu bili isključivi’, nego da inzistiraju na ‘djelomičnoj ili potpunoj decentralizaciji’ – fiskalnoj i decentarlizaciji ovlasti s centralne vlasti na regionalnu te na lokalnu’. Oko 90 posto stvari smo usuglasili, čak i više, iz našega programa. Mi smo zadovoljni, sada ćemo to izložiti u središnjici Mosta u Smičiklasovoj. Naravno da će biti teška odluka je li to samo načelni pristanak u postizborno vrijeme, s obzirom na uspostavu vlasti, ili stvarno iskreno tako misle. Na nama je da procijenimo”, izjavio je Kovačić nakon završetka pregovora u HDZ-u.
U potpunosti smo se složili sa svim pitanjima koja su vezana za lokalnu i javnu upravu, izjavio je novinarima HDZ-ov pregovarač Oleg Butković po završetku razgovora. Što se tiče reforme lokalne samouprave raspravljali smo o onim općinama koje nisu samoodržive. Raspravljali smo o tome kako ovlasti sa županija, i tu smo se složili, prenijeti na gradove i općine, jer smatramo da treba jačati gradove i općine, a samo pitanje broja županija nije suštinsko pitanje nego je pitanje kako te županije učiniti učinkovitima i stabilnijima, dodao je.
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon što je pozdravio sudionike sastanka Mosta i svoje koalicije, u izjavi novinarima rekao je kako HDZ ne pristaje na smanjenje broja županija i racionalizaciju javne uprave. Moramo vidjeti što je alternativa smanjenju broja županija. Svakako bih bio za smanjenje broja općina. Upitan kako komentira da je IDS sa SDP-om sklopio sporazum da bi Istra mogla dobiti veću autonomiju i biti zasebna regija odgovorio je kako misli da to nije dobro. Izrazio je čuđenje da je premijer Zoran Milanović za tri potpisa spreman na takve avanture. Ponovio je kako je za fiskalnu decentalizaciju. Ali Istra kao samostalna regija ne dolazi u obzir, naglasio je Karamarko. Preozbiljan je moment da bi se trgovalo. Regije nikako, to nas vodi u prošlo stoljeće, istaknuo je.
Članovi Mostova pregovaračkog tima su Ivan Kovačić, Robert Podolnjak i Mate Ribičić. U pregovaračkom timu SDP-a bili su Arsen Bauk, Orsat Miljenić, Branko Grčić, Tulio Demetlika, Boris Milošević i Predrag Štromar.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Macan: Raspudići su intelektualci, onda ova sekta to ne može kontrolirati

RASKOL u Mostu, po svemu sudeći, završit će tako što će dvoje istaknutih članova, Marija Selak Raspudić i Nino...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x