Utorak, 16 travnja, 2024

Europljani su slabijeg poduzetničkog duha od ostalih

Must Read


Amwayevo Globalno izvješće o poduzetništvu za 2015. pokazalo je da Europska unija (EU) bilježi slabiji intenzitet poduzetničkog duha od svjetskog prosjeka, odnosno članice EU su ostvarile 45 bodova od prosječnih 51, a Hrvatska 28 bodova.
To su neki od rezultata indeksa poduzetničkih aktivnosti AESI, koji je ove godine po prvi puta uključen u Amwayevo globalno izvješće o poduzetništvu (AGER), izvjestili su u četvrtak iz Amwaya.
AESI indeks mjeri poduzetnički duh kroz tri dimenzije – poželjnost bavljenja poduzetništvom, izvedivost i stabilnost na pritiske iz okoline.
Generacija Y, koja obuhvaća ispitanike mlađe od 35 godina, spremnija je pokrenuti posao (52 posto) od ispitanika starijih od 50 godina (37 posto), pokazalo je izvješće.
U prosjeku je 47 posto ispitanika u europskim zemljama izrazilo želju da se bave poduzetništvom, 48 posto ispitanika ne bi dozvolilo da ih prijatelji odgovore od tog nauma, dok se četiri od deset ispitanika smatra spremnim za ulazak u poduzetničke vode.
Mladi su ispitanici u europskim zemljama izrazili snažniju želju za samozapošljavanjem (60 posto) od svih drugih dobnih skupina. Ispitanici srednjih godina, njih 47 posto, najsigurniji su u to da raspolažu potrebnim resursima i vještinama.
Ovogodišnje se izvješće fokusiralo i na uočene prepreke razvoju poduzetništva u Europi. U odnosu na prošlu godinu, karakteristike okruženja koje pogoduje poduzetništvu ostale su na istoj razini (46 posto), no ovaj se aspekt razlikuje od zemlje do zemlje. U zemljama koje stavljaju naglasak na izbjegavanje nesigurnosti, ispitanici smatraju da okruženje u manjoj mjeri pogoduje poduzetništvu, navodi se u priopćenju.
Strah od neuspjeha i u EU (69 posto) i na svjetskoj razini (70 posto) predstavlja jednu od najtežih prepreka. Također, posljedice financijske krize još se osjećaju, pa ispitanici iz EU smatraju da su financijski aspekti poduzetništva stalna prepreka pokretanju posla. Financijsko opterećenje (41 posto) i moguća gospodarska kriza (29 posto) navedeni su kao dva najčešća čimbenika koji uzrokuju strah.
Generacija Y pod snažnim je psihološkim pritiskom, pa se tako boje u većoj mjeri (72 posto) od ispitanika starijih od 50 godina (66 posto).
Istraživanje je pokazalo i da 72 posto ispitanika iz EU ima pozitivan stav prema poduzetništvu. Najoptimističniji su ispitanici mlađi od 35 godina (njih 79 posto). Na upit o dva najpoticajnija čimbenika za pokretanje posla, ispitanici iz EU naveli su mogućnost da sami sebi budu šef i da ne ovise o poslodavcu (48 posto) i mogućnost ostvarenja vlastitih ideja i osobno postignuće (43 posto).
Od svih dobnih skupina, ispitanicima mlađim od 35 godina najvažnija je ‘neovisnost’ (55 posto), dok ispitanici iz zemalja s višim BDP-om po stanovniku navode osobno postignuće kao jedan od važnijih razloga za pokretanje posla.
Ovogodišnje izvješće provedeno je u 44 zemlje svijeta i obuhvaća 49.775 ispitanika od 14 do 99 godina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -