Published On: Thu, Apr 4th, 2019

SDP BiH osudio sve vrste diskriminacije osim jedne. Pogodite koje…

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem u vezi sa organizacijom prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa.

Inzistiramo na provođenju Zakona o zabrani diskriminacije i kaznenih zakona u BiH, te zahtijevamo adekvatan odgovor pravosudnih institucija u vezi sa napadima na organizatore i organizatorice.

Kroz implementaciju svog idejno-političkog programa i kapacitete u institucijama vlasti SDP BiH će se beskompromisno zalagati za jednakost i ravnopravnost svih građana i građanki BiH.

Polazeći od Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnih odredbi o ljudskim pravima i slobodama, SDP BiH u centar svoje političke aktivnosti stavlja zakonsko reguliranje ljudskih prava i sloboda i njihovo dosljedno provođenje.

Projekt razvoja Bosne i Hercegovine na načelima zapadnoeuropskog iskustva demokratskog socijalizma, za SDP BiH podrazumijeva poštivanje kako političkih, tako i socijalnih prava svih i puno respektiranje pravde i jednakosti, kao njegovih temeljnih vrijednosti.

Naš cilj je društvo bez superiornosti i subordinacije, bez patrijarhata, rasizma, homofobije i transfobije, društvo bez predrasuda i diskriminacije. 

Mi ne trpimo diskriminaciju na temelju spola, dobi, invaliditeta, boje kože, etničke pripadnosti, vjere, rodnog identiteta i seksualne orijentacije ili bilo čega drugog što nas čini jednakim ljudima – bilo na poslu, u slobodno vrijeme, u školi, kod kuće ili drugdje.

Primjetimo da je SDP BIH izostavio osuditi diskriminaciju na osnovu političke pripadnosti iliti političke ideologije. SDP BIH je rodonačelnik diskriminacije po tom osnovu u BIH. To čine javno, nekažnjeno i time se još i hvale.