Published On: Thu, May 23rd, 2013

SDA traži od ministra Radončića da se u parlamentu izjasni o optužbama na račun Izetbegovića

 Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu državnog parlamenta Asim Sarajlić je na današnjoj sjednici tog doma, uime Kluba, podnio inicijativu da se na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma uvrsti točka dnevnog rada „Izjašnjenje ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o navodima i tvrdnjama koje je iznio u magazinu Večernjeg lista Obzor od 18. svibnja 2013. godine protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i SDA“.

Sarajlić je, obrazlažući predloženu inicijativu, kazao da  otkad je izabran za člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića su mediji čiji je osnivač Fahrudin Radončić  teško oklevetali više od 500 puta.
Po njegovim riječima, sve se to čini radi političke diskreditacije Bakira Izetbegovića i osvete zbog izbornog poraza Fahrudina Radončića od člana Predsjedništva BiH na općim izborima 2010. godine.
– Međutim, u magazinu Obzor Večernjeg lista od 18. svibnja Fahrudin Radončić je u svojstvu ministra sigurnosti BiH naveo i ustvrdio da SDA raspolaže  crnim stranačkim fondovima, ilegalnim i  protuzakonitim, da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povezan s bošnjačkom državnom mafijom i tajnim muslimanskim službama, da je bošnjačka mafija ubila Jozu Leutara, Nedžada Ugljena, obitelj Sefera Halilovića, izvršila niz politički motiviranih ubojstava te zločina nad povratnicima u srednju Bosnu, da su tajne muslimanske službe sudjelovale u ratnim i poratnim korupcijskim prevarama, da je Nedžad Ugljen neposredno pred likvidaciju išao po novinskim redakcijama i tvrdio da će ga likvidirati Bakir Izetbegović, da je Ramiz Delalić Ćelo u intervjuu Slobodnoj Bosni, koji je objavljen posthumno, najavio da će ga likvidirati Bakir Izetbegović – kazao je Sarajlić.
Po njegovim riječima, budući da se radi o teškim klevetama izrečenim od ministra sigurnosti BiH čija riječ ima i posebnu težinu, ali i odgovornost za izrečeno, cijeneći da je sve to upućeno  članu Predsjedništva BiH i jednoj od najutjecajnijih političkih stranaka u BiH, nužno je ovo pitanje raspraviti u okviru posebne tačke dnevnog reda na sjednici Predstavničkog doma.
– Ovakav nedopustiv i neprimjeren odnos ministra sigurnosti prema šefu države nije zabilježen niti u jednoj demokratskoj državi, a posebno državi koja pretendira da postane članica EU i NATO-a. Ovo neminovno nanosi štetu ugledu države i kredibilitetu njenih institucija. U prilogu ove poslaničke inicijative dostavit ćemo i kopiju intervjua koji je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić dao magazinu Večernjeg lista Obzor od 18. svibnja 2013. godine – kazao je Sarajlić.