Utorak, 23 travnja, 2024

SDA teško mogu izbaciti iz vlasti

Must Read

Kada se pravila struktura vlasti, kako unutar političke platforme u Federaciji BiH, tako i na državnoj razini Stranka demokratske akcije (SDA) se uspjela zaštiti od eventualnog isključivanja iz vlasti što se sve ozbiljnije kao mogućnost razmatra u novim križaljkama koje potiče SDP. Jučerašnje nepodržavanje državnog proračuna bio je jedan od razloga za koje su predstavnici SDP-a najavljivali da će biti dovoljan razlog za raskid četrnaestomjesečne veze sa SDA-om u vlasti Federacije BiH, kao i u više županija te novu arhitekturu na državnoj razini. I dok je to u određenim županijama moguće provesti, upravo spekulacije oko entitetske i državne razine čini se kao račun bez krčmara. Predsjednik SDA Sulejman Tihić jučer je istaknuo da je ova stranka nadglasana u Parlamentu, no da će ostati u vlasti kako bi se borila za ciljeve zbog čega su joj građani dali povjerenje.

Odnos SDA i vlasti

“Nema razloga da ministri iz SDA budu izbačeni iz Vijeća ministara jer oni odgovorno rade svoj posao, to bi bio gubitak vremena i još bi više otežalo rad i funkcioniranje Vijeća ministara i drugih institucija”, rekao je Tihić. Lider SDA svjestan je međutim da je neuobičajeno da vladajuća stranka glasuje protiv proračuna, no kao razlog za to navodi fiskalni okvir koji naziva neobjašnjivim i nelogičnim. On je najavio da će SDA u formalno-pravnom smislu spriječiti takve pokušaje i objasnio da za to imaju mehanizam u Domu naroda. Naime, tamo SDA ima trojicu izaslanika čime može kontrolirati sve političke procese u državi. Naime, zakonodavni okvir je takav da uopće ne može zasjedati Dom naroda u slučaju da na sjednici od pet izaslanika ne nazoče trojica iz jednoga naroda jer se prije svake sjednice utvrđuje nacionalni kvorum.

Procedura

Takvu poziciju jedino još ima SNSD. SDA je naime mogao čak i blokirati usvajanje državnog proračuna nedolaskom na jučerašnju sjednicu što ipak nisu iskoristili kao mogućnost. No, za eventualnu smjenu u Vijeću ministara trenutačno dvojice SDA-ovih ministara potrebna je nešto jednostavnija procedura. Naime, predsjedatelj Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra i ako Parlamentarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, za što u ovome slučaju postoji potrebna većina. Valja reći da je nešto kompliciranija situacija oko eventualnog isključivanja SDA iz federalne vlasti a napose imajući na umu odnose unutar političke platforme. Prije svega za to je potrebno dobiti suglasnost predsjednika Federacije BiH Živka Budimira koji smjenjuje ministre i zamjenike ministara na prijedlog premijera. U drugome slučaju smjena ministara je moguća ako se osigura natpolovična većina u oba federalna doma. ( VLM )

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x