Bravo Zlatko : Vlada FBiH traži od MMF-a milijardu KM da bi vratila raniji kredit od pola milijarde KM !!!

Pred održavanje parlementarnih izbora 2010. godine, čelnici SDP-a grmili su protiv tadašnje vlasti koja je ugovorila kreditni aranžman s MMF-om. “Kada SDP dođe na vlast, preispitat ćemo aranžman s MMF-om” obećao je pred izbore lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija.

U međuvremenu, SDP je preuzeo ključne poluge vlasti u državi ali zaduživanje države nije zaustavljeno nego je dodatno ubrzano. Nedavno je federalni premijer Nermin Nikšić rekao da će Federacija BiH od MMF-a tražiti novi kredit i to u visini od jedne milijarde KM, što je duplo više nego se prethodna Federalna Vlada zadužila za cijeli četverogodišnji mandat.

*Ensad Karić- Burzovni mešetar, alfa i omega svih Vladini financijski akrobacija

Ensad Karić je bio direktor brokerske kuće SEE Investment Solutions Sarajevo koja do dolaska na vlast platformaša bila u dnu liste brokerskih kuća u Federaciji po ostvarenom prometu.
Godinu 2011. su završili prvi na listi s ostvarenim prometom od 181.316.665,37 KM prometa.
Za usporedbu,
2010. su završili na 11. mjestu s 8.004.697,10 KM
2009. su završili na 7.mjesu s 28.892.342,79 KM

U prošloj godini SEE Investment je radio javnu ponudu za prodaju municipalnih obveznica općine Tešanj. Treba li spominjati da je u Tešnju na vlasti SDP?
Nadalje SEE je u prošloj godini radio i dvije emisije trezorskih zapisa FBiH.

U BiH ovo sve nema veze sa sukobom interesa.

I ne samo to! Aktuelna federalna vlast krenula je u bezglavo zaduživanje pod krajnje nepovoljnim kreditnim uslovima. Upravo je danas na Sarajevskoj berzi održana prva aukcija obveznica Federacije Bosne i Hercegovine. Upisano je ukupno 80.000 obveznica a Vlada Federacije BiH na ovaj je način prikupila 79.9 miliona KM. Obveznice će na naplatu doći za tri godine, a kamata u iznosu od 5,25 posto isplaćivat će se svakih šest mjeseci.

Do kraja godine, Federalna Vlada će emitirati još tri serije obveznica u ukupnom iznosu od 250 miliona KM. Skupi novac prikupljen na ovaj način potrošit će se na održavanje visokog standarda uposlenih u administrativnom aparatu države. Vlast predvođena SDP-om nastavila je najgoru praksu svojih prethodnika: umjesto štednje I kresanja nerealno visoke budžetske potrošnje, krenula je u novo, vrlo opasno kreditno zaduživanje i to pod puno nepovoljnijim kreditim uslovima.

(Vijesti.ba/poskok.info)