Nedjelja, 26 svibnja, 2024

SDA se vraća u vlast; Izabrana nova Vlada Kantona Sarajevo

Must Read

Skupština Kantona Sarajevo potvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu novu Vladu Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Suadom Zeljkovićem, kojeg je na tu funkciju predložila Stranke demokratske akcije (SDA), javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Za izbor nove Vlade Kantona Sarajevo glasalo je 18 zastupnika iz SDA, Socijaldemokratske unije (SDU), Bosanske stranke (BOSS), Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Narodne stranke Radom za boljitak, te više neovisnih zastupnika, uglavnom onih koji su ranije napustili Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH. Protiv su bili zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) i SDP-a, dok je suzdržan bio Predrag Kojović iz Naše stranke.

Na ovaj način SDA se vraća u vlast u Kantonu Sarajevo koju je napustila nakon što je Socijaldemokratska partija (SDP) početkom lipnja ove godine formirala koaliciju sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.

Nova ministrica pravde u vladi Suada Zeljkovića, inače bivšeg direktora Javnog preduzeća (JP) “Toplane” iz Sarajeva, je Velida Memić, ministar unutrarnjih poslova bit će Nermin Pećanac, financija Muhamed Kozadra, stambene politike Čedomir Lukić, kulture i sporta Ivica Šarić, dok je Zlatko Petrović iz SBB-a ostao na poziciji ministra prostornog uređenja.

Ministar prometa bit će Jusuf Bubica, a Asim Džambasović ministar za boračka pitanja. Za novog ministara zdravstva predložen je Eldar Lokmić, pravde Emir Hrenovica, znanosti i obrazovanja Damir Marjanović, te Muamer Bandić za ministra rada, socijalne politike, izbjeglica i raseljenih.

Skupština Kantona Sarajevo je, podsjetimo, 21. rujna ove godine izglasala nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo koju je nekoliko mjeseci ranije formirala nova koalicija predvođena SDP-om i SBB-om.

Poslije jučerašnjeg potvrđivanja koalicije na razini države Bosne i Hercegovine, u kojoj nema SDA, kao i najava izbacivanja te stranke iz vlasti u Federaciji BiH, stranka Sulejmana Tihića vraća se na vlast u strateški važnom Kantonu Sarajevu.

Kako najavljuju iz SDA, slični scenariji mogli bi se desiti i u drugim kantonima Federacije BiH, iako iz koalicije SDP-SBB dolaze tvrdnje da su vlade ostalih federalnih kantona stabilne.

Zeljković je prije glasanja o povjerenju novoj Vladi Kantona Sarajevo iznio svoj ekspoze, ističući da “nije vrijeme za duge govore već naporan rad”.

“Gdje da se zaustavimo i kažemo: “Ovako više ne ide”. Ovu krizu možemo promatrati kao opasnost i šansu, mi ćemo je promatrati šansu. Ovdje smo da služimo građanima. Inzistirat ću na razvoju Kantona Sarajevo”, kazao je Zeljković, najavljujući brojne mjere u cilju prevazilaženja krize u Kantonu Sarajevo.

Najavio je u narednih pola godine stabilizacije prilika u Kantinu Sarajevo i potom “jedan ekonomski pomak”.

Nakon iznošenja ekspozea uslijedila je višesatna rasprava u kojoj je razmijenjeno niz teških optužbi između poslanika dva suprostravljena bloka, onog okupljenog oko SDA, te bloka kojeg predvode SDP i SBB.

Štoviše, govorilo se i o unosnim ponudama koje su upućivane zastupnicima iz BPS-a i BOSS kako bi promijenili svoje mišljenje i glasali protiv ulaska SDA u vlast, ali i o prijetnjama koje su uslijedile nakon odbijanja navedenih ponuda.

Nova Vlada Kantona Sarajevo ima krhku većinu, pa se procjenjuje da će imati probleme u funkcioniranju. No, iz SDA su ranije ukazivali da je riječ o “ekspertnoj vladi” koja će raditi isključivo u interesu građana.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -