ANURS: Tri federalne jedinice ili agonija raspadanja Bosne i Hercegovine

Optimalno bi bilo da Bosna i Hercegovina bude cijela iz tri dijela, navedeno je u dokumentu koji je objavljen na internet stranici predsjednika RS-a Milorada Dodika. To bi trebao biti i interes i SAD-a koji je inicijator, kreator i učesnik u provođenju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Time bi međunarodni ugovor mogao o(p)stati kao jedan od najvećih uspjeha američke spoljne politike. Ako ne prevlada troetnička teritorijalna struktura kao realno rješenje, ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude konstatirano da BiH više i ne postoji. 

Ovo je samo jedna od tvrdnji navedenih u dokumentu pod nazivom: “Aneks 4 – Po modelu Ustava SAD – Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine”, koji je kao prilog objavljen danas na internet stranici predsjednika RS-a Milorada Dodika, uz njegov stav u povodu 17 godina Dejtonskog sporazuma.

Spomenuti dokument, sa 40 strana teksta, nije potpisan, ali je uz link navedena skraćenica ANURS – Akademija nauka i umjetnosti RS-a.

U tekstu, s datumom od 17.septembra, daju se stavovi i tvdnje od Dejtonskog sporazuma, pa sve do završnog poglavlja koje nosi naziv “Budućnost BiH”, a u kojem se ponavljaju optužbe protiv OHR-a.

“Teško je očekivati da BiH napreduje u pogledu demokratskog, političkog i ekonomskog razvoja s Kancelarijom visokog predstavnika i strukturama koji su pod njenim direktnim ili indirektnim uticajem. Protivpravno djelovanje OHR-a potpomognuto dijelom međunarodne zajednice u BiH, dovelo je do stagnacije i nazadovanja u svakom pogledu. Pritom OHR optužuje Republiku Srpsku za kršenje Dejtonskog sporazuma što je zamjena teza i izvrtanje istine. Uzurpiranjem prava da vlada bez izbora i odgovornosti, OHR je Bosnu i Hercegovinu učinio nestabilnom i nesposobnom da izgradi neophodni stepen pomirenja i povjerenja za kretanje naprijed”, stoji u ovom dokumentu.

Preispitivanje i povratak Dejtonskom sporazumu može dovesti do uspostavljanja, kako se tvrdi, vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao jedinog osnova opstanka BiH.

“Budućnost BiH kao zajedničke države triju konstitutivnih naroda, ocrtava se u dva moguća pravca. Prvi koji podrazumijeva ustavnu rekonstrukciju Federacije i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi se stvorili uslovi za BiH kao konfederaciju, s nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe. Drugi put je njen raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje”, stoji, između ostalog, u ovom dokumentu koji Dodik nudi “kao doprinos razumijevanju i provođenju Dejtonskog sporazuma”. Kliknite OVDJE i pročitajte prijedlog preuređenja BiH kojeg je sačinila ANU RS. ( F/R. I. / Dnevnik.ba)