Srijeda, 29 svibnja, 2024

SDA-ovo radikalno glasilo priželjkuje raspad BiH i stvaranje fildžan-države. Razradili su cijeli scenario

Must Read

SDA-ovo radikalno glasilo teži raspadu Bosne i Hercegovine i formiranju “fildžan-države”. Razvili su potpuni scenarij.

02.08.2023 – 18:03 Autor: Raport

Glasilo SDA Stav o podjeli BiH Nezvanično glasilo SDA, koje je financirano turskim sredstvima i kroz budžete javnih preduzeća pod kontrolom ove stranke – tjednik Stav – objavio je u svom novom izdanju mračan scenarij o raspadu BiH.

Naslov članka glasi: “Šta ako ne bude Bosne, jer podjela je pred vratima”, dok je nadnaslov: “Bošnjaci moraju razraditi alternativne scenarije”.

Članak potpisuje Faris Nanić, a u njemu iznosi teoriju zavjere prema kojoj je cijeli zapadni svijet udružen kako bi proveo plan uništenja BiH kao države.

Stav, odnosno Nanić, povezuje različite izjave i izvještaje, predstavljajući ih kao sinhronizirano djelovanje koje bi trebalo obeshrabriti “glupe Bošnje” kojima očito prijeti gubitak države.

Prema ovoj teoriji zavjere, plan je prikazati BiH kao neuspješnu, podijeljenu državu bez mogućnosti opstanka.

Partneri zapadnog svijeta u ovoj akciji su SNSD i HDZ, što znači da Zapad surađuje s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Stav nastoji Bošnjake suočiti s “realnošću”, tvrdeći da je teško oduprijeti se novom genocidu.

Stoga se Bošnjaci moraju pripremiti za nove scenarije i razmisliti o njima.

“Da bi Bošnjaci opstali kao politički narod, nacija, potreban im je politički, državni okvir. Ako je Bosna i Hercegovina u sadašnjim, iako međunarodno priznatim granicama teško opstojna, čak i uz kiparski model faktičke, ali nepriznate podjele o kojem se spekulira, treba razmišljati o alternativama”, navodi Stav.

Podjela Bosne i Hercegovine je prihvatljiva za Stav u određenim okolnostima.

“Uzimajući u obzir ispravne i jake argumente da se Evropa neće složiti s postojanjem muslimanske države u svom srcu i da će ta država biti slaba i nikako se neće moći braniti kada Srbija i Hrvatska krenu u pripajanje etnički očišćenih ‘srpskih’ i ‘hrvatskih teritorija i nakon toga u finalnu podjelu po ključu iz Sporazuma Cvetković-Maček, što će dovesti do konačne desubjektivizacije Bošnjaka, treba reći da je ovaj scenarij prihvatljiv samo u uslovima međunarodnog konsenzusa oko podjele i vrlo jasnih teritorijalnih, političkih, sigurnosnih, manjinskih, ekonomskih i finansijskih aranžmana za bošnjačku državu”, piše Stav.

Autor članka nudi i prijedlog za bošnjačku politiku u slučaju podjele – zahtijevati promjene svih granica na Balkanu, što bi navodno Bošnjacima omogućilo da pripoje dijelove drugih država. A sve to treba nadgledati NATO.

“Bilo kakav aranžman tog opsega znači i potpisivanje međunarodnog sporazuma uz jamstvo NATO pakta i zemalja OIC. Naravno, u duhu ukupnih i dugoročnih bošnjačkih nacionalnih interesa, ovakav scenarij treba proglasiti privremenim rješenjem, baš kao što to čine naše komšije i naši susjedi čiji su krajnji ciljevi maksimalistički i međusobno konfliktni i uvijek uključuju najveći dio ili cijelu Bosnu i Hercegovinu. O osnovnim teritorijalnim, političkim, sigurnosnim, manjinskim, ekonomskim i finansijskim sastavnicama ovog scenarija kao i o mogućem trećem scenariju nekom drugom prilikom, kada se suočimo s realnostima”, zaključuje autor.

Dakle, cilj ovog članka nije probuditi svijest Bošnjaka, već pojačati osjećaj besmisla države u kojoj jedna vjerska ili etnička grupa ima dominantnu ulogu. Cilj je promicati ideju “nesputane lakoće postojanja” u uvjetima gdje svatko zastupa svoje interese.

I dok Stav pokušava optužiti međunarodnu zajednicu za umirenje Bošnjaka, zapravo ovaj članak ima isti cilj.

U dijelovima ovog separatističkog pamfleta, Bošnjaci se demotiviraju od borbe za cjelovitu i multietničku državu – jer, prema Stavu, to više nikome na svijetu nije bitno niti će Bošnjaci ikada imati podršku Zapada za takav cilj.

Nadalje, ovim člankom se Bošnjake plaši pričom da neće moći sami postići takav cilj, a ako bi pokušali, prijeti im nova opasnost od genocida i etničkog čišćenja.

- Advertisement -

37 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

37 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -