Published On: Uto, lip 12th, 2012

SDA neće biti dio parlamentarne većine zbog neodgovornosti prema interesima BiH

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH priopćila je danas da Stranka demokratske akcije (SDA) nije i neće više biti dio parlamentarne većine zbog toga što se njen predsjednik Sulejman Tihić i SDA neodgovorno ponašaju prema interesima BiH i njenih građana, time što su odlučili ne podržati proračun BiH iz čisto kalkulantskih razloga i političkih manipulacija uoči lokalnih izbora i nadolazećeg Kongresa SDA.

Navedeno je to u današnjem priopćenju za javnost SDP-a, u kojem se kaže da je ova stranka dužna informirati javnost o pravom razlogu izlaska SDA iz vladajuće koalicije, s obzirom da je predsjednik SDA Sulejman Tihić “po tko zna koji put pokušao zamijeniti teze i obmanuti javnost iznošenjem potpunih neistina”.

O tome da za SDA s takvim ponašanjem nema mjesta u vladajućoj koaliciji, pored SDP-a, već su se izjasnili i čelnici SBB-a, SNSD-a, SDS-a, HDZ BiH, HDZ-a 1990.

Ističe se da je Tihić odbijajući glasovati za državni proračun, svjesno ili ne, izvršio atak na državu BiH i u prvi plan stavio uskostranačke interese među kojima su prioritet doživjeti što je moguće manji pad na lokalnim izborima i osigurati što je moguće bolju poziciju pred stranački Kongres.

“Tako je propustio povijesnu šansu da se konačno obračuna s vlastitom prošlošću. Ta prošlost se ne može promijeniti, kao ni skinuti odgovornost SDA za posljednjih 20 godina vladavine. Tu vladavinu su obilježili rašireni organizirani i institucionalni kriminal, neprihvatljiva sprega policije i vlasti u montiranju političkih afera, udruživanje s okorjelim kriminalcima koji su SDA pomagali u predizbornim kampanjama, nerazjašnjena politička ubojstva, mito i korupcija u javnim poduzećima”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se da je Tihić svoju brigu za državu BiH najbolje pokazao u Prudu, te je krajnje licemjerno da nekadašnji komunistički tužitelj SDP-u ispostavlja politički račun za veze s komunizmom.

“Samo u SDA trenutno ima više komunističkih dužnosnika nego u svim ostalim političkim strankama zajedno. To što su oni skloni mijenjati političke dresove, kao što mijenjaju i političke stavove, je sasvim druga tema. SDA plaši narod svojim vlastitim planom privatizacije javnih poduzeća koji podmeće drugima, ali ne zbog njenih eventualnih učinaka, nego isključivo zbog cilja zaštite svojih tajkuna koji godinama izvlače novac iz javnih poduzeća”, navodi se u priopćenju SDP-a.

Ocjenjuje se da se Tihić i njegova stranka evidentno ne brinu za državu, nego isključivo za sebe. Prepoznatljiv je strah od Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, osnivanja Federalnog USKOK-a i razotkrivanja “bosanskih sanadera”.

“Kao što je i sam Tihić rekao, ako SDA nije u vlasti, izgubit će 3.000 svojih ljudi na dužnostima. Na žalost, to je trenutno najveća briga SDA. Na kraju, Tihić je u istoj mjeri čelnik narodne stranke političkog centra kao što je SDP komunistička partija koja ga je postavila za tužitelja. Neprincipijelnost, kao i politička i svaka druga neodgovornost samo je još jednom isplivala na površinu i predsjednika SDA pokazala u njegovom pravom svjetlu. Baš onako kako ga ovdašnja javnost i poznaje”, zaključuje se u priopćenju koje prenosi Centar za informiranje SDP-a BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare