Published On: Čet, kol 9th, 2012

SDA: 12 grijeha Zlatka Lagumdžije

SARAJEVO – Stranka Demokratske Akcije zalaže se i smatra da Zlatko Lagumdžija treba biti smijenjen s dužnosti ministra vanjskih poslova BiH, ali ne zbog toga što je u Generalnoj skupštini UN-a glasovao za Rezoluciju o Siriji jer je tad glasovao po instrukciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nego zbog niz drugih razloga, rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić novinarima nakon sjednice Kolegija te političke stranke održane u srijedu Sarajevu.

Tihić je naveo 12 razloga zbog kojih bi, prema mišljenju SDA, Zlatko Lagumdžija trebalo biti smijenjen.

Među glavnim razlozima Tihić je naveo izbacivanje oba HDZ-a iz Vlade FBiH i tako narušavanja političkih odnosa između konstitutivnih naroda, predstavljanja radne posjete Banja Luci kao službene posjete ministra vanjskih poslova BiH entitetu RS, zamrzavanja državnog proračuna na iznos koji nije dostatan za funkcioniranje institucija BiH, kao i zbog pokušaja izbacivanja SDA, kao legitimnog predstavnika bošnjačkog naroda, iz vlasti na svim razinama, neki su od SDA-ovih razloga.

-Svi naši razlozi na ovaj ili onaj način, više ili manje povezani su s dužnosti ministra vanjskih poslova, kazao je Tihić te dodao da će, ukoliko zastupnici SNSD-a u državnom Parlamentu zatraže smjenu ministra Lagumdžije zbog glasovanja o Rezoluciji o Siriji, zastupnici SDA glasati protiv.

-Nećemo podržati da bude smijenjen iz tog razloga. Podržat ćemo da bude smijenjen zbog naših razloga koje eventualno možemo i dopuniti, kazao je Tihić.

Prema njegovim riječima, SDA neće odustati od bilo kakvih dogovora koje su postigle stranke parlamentarne većine, te smatra da nije dobra najava SNSD-a odnosno Milorada Dodika blokiranja rada institucija BiH ukoliko ne dođe do smjene Zlatka Lagumdžije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije nakon što je ovaj, po preporuci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, instruirao bh. predstavnika u Generalnoj skupština Vijeća sigurnosti UN-a da glasuje za Rezoluciju o Siriji.

Inače, u novom ratu priopćenjima na političkoj sceni BiH, SDP je priopćio kako je SDA podanička stranka Miloradu Dodiku.

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare