SAVEZNICA NATO-a NAPADA KURDE DOK ZAPAD ŠUTI: Jasno je da Turci udarima na PKK jačaju Islamsku državu, koji će biti odgovor EU i SAD-a?

Sutra će na zahtjev Turske biti održan hitni sastanak NATO pakta o “novim okolnostima” u regionalnom sukobu

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da bi zračni udari koje provodi turska vojska protiv džihadista tzv. Islamske države, ali i kurdskih separatista iz Kurdske radničke partije (PKK), mogle “promijeniti regionalnu igru”, prenosi turski dnevnik Hurriyet .

Turski premijer rekao je da nema planova o slanju vojske u Siriju i da su zračni udari zamišljeni kao potpora “umjerenim pobunjenicima” koji se bore protiv Islamske države.

U nedjelju su turski vojni zrakoplovi ponovno napali tabore PKK (koji se bori protiv džihadista Islamske države) u sjevernom Iraku, a tim je vikend napadima okončano dvogodišnje primirje. Prije tjedan dana kurdski su separatisti ubili turske policajce za odmazdu Turskoj, koja je u očima Kurda saveznik s Islamskom državom.

Posljednjih dana Turska je uhitila stotine ljudi osumnjičenih da podržavaju Islamsku državu ili PKK.

Sutra će na zahtjev Turske biti održan hitan sastanak NATO pakta, čija je članica i Hrvatska, o “novim okolnostima” u regionalnom sukobu. Turska time želi poručiti svojim saveznicima da korištenjem svoje vojne sile može promijeniti odnose u Siriji, Iraku i cijeloj regiji.

SAD su pozvale Tursku i PKK da izbjegavaju nasilje, ali su i poručili da Turska ima pravo braniti se od napada kurdskih pobunjenika.

Stoltenberg: Turska vojska vrlo moćna, ne traži angažman NATO-a

OSLO – Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je, uoči sastanka NATO-a sazvanog na zahtjev Ankare, izjavio da je Turska dovoljno moćna te da nije bilo zahtjeva za vojnom potporom NATO-a, prenose agencije.

“Turska ima vrlo moćnu vojsku i snage sigurnosti. Stoga nije bilo zahtjeva za nekom značajnijom potporom NATO-a”, kazao je Stoltenberg.

Na zahtjev Turske, za utorak su u Bruxellesu sazvani veleposlanici 28 zemalja članica NATO-a na konzultacije vezane uz porast napetosti između Ankare i sunitskih džihadista Islamske države (IS), s jedne strane i kurdskih pobunjenika, s druge strane.

Stoltenberg je podsjetio da je NATO već 2013. na jugu Turske rasporedio projektile Patriot i tako pridonio protuzračnoj obrani zemlje. Izražavajući zadovoljstvo što se Ankara odlučno angažirala u borbi protiv IS-a, prvi čovjek NATO-a je istaknuo da, kada je u pitanju bombardiranje položaja Radničke stranke Kurdistana (PKK), “samoobrana mora biti srazmjerna”.

Istaknuo je da se već godinama napreduje prema miroljubivom političkom rješenju sukoba između Ankare i PKK-a te je “važno da taj napor ne ode u vjetar”.