Društvo za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije: Skokovi sa Starog mosta stariji su od Starog mosta

Društvo za proučavanje medijevalne bosanske povijesti  ustanovljeno je krajem 2011. godine, pri Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Njegovo osnivanje prvenstveno je motivirano praktičnim potrebama medijevalista na Odsjeku za historiju i šire da svoje aktivnosti izraze u pristupačnijim formama, te da se omogući što lakše prikupljanje korisnih informacija iz domena struke i nauke.

Prema zaključcima radne grupe formirane na Odsjeku za historiju na Oblasti srednji vijek netočne su informacije dr. Goluže sa Sveučilišta u Mostaru koji tvrdi da su skokovi sa Starog mosta stari tek nešto manje od 50-ak godina. Naime Društvo raspolaže historijskim podatcima kakos u skokovi sa Starog mosta stariji čak i od samog mosta. Zapravo Otomani su, kako se naovodi u priopćenju, napravili most kako bi građani Mostara mogli skakati u centralni dio Neretve. Odmah po osvajanju Hercegovine turski osvajač sjeo je u Tabhanu popiti kahvu, i primjetio je zanimljiv običaj u hercegovačkih seljaka, građana i begova. Tko god bi prelazio preko Neretve, u ta sparna ljetna vremena skočio bi malo u nju da se ohladi. Neki su skakali od vrućine, da se rashlade, neki od muke, želeći da nikada više iz nje ne iziđu. Tada je sultan El Fatih naredio da se na mjestu gdje ima najviše skokova ima napraviti lučni most impozantne arhitekture koji će zapravo poslužiti kao atraktivna skakaonica, a prelaz preko njega tek bi bio usputna pogodnost.

Društvo za proučavanje medijevalne bosanske povijesti tvrdi da su skokovi sa starog mosta stari koliko i Bosna. Dakle nekoliko milijuna godina. Te da su sve priče o tome kako je taj običaj utemeljila Jugoslavija čista izmišljotina i još jedan napad na opstojnost Bosne.
Društvo za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije jednoglasno smatra da je dr. Goluža fašist zato što ne misli kao oni, te da je oko njega potrebno napraviti akademsi sanitarni koridor. Svim historičarima Bosne kojima je historija Bosne na srcu, od danas je strogo zabranjeno da pozdravljaju dr. Golužu na ulici a jedini način da se pokaje za svoje mišljenje jest da skoči sa Starog mosta.

poskok.info