Published On: Sat, Jul 8th, 2017
#3rd | By Desk

Sat vremena s Davidom McAllisterom u Strasbourgu

Za srijedu prijepodne bilo je planirano slobodno vrijeme, prije našeg povratka iz Strasbourga. A, onda smo u utorak navečer dobili informaciju da se David McAllister sutra želi susresti s nama. Pomislismo kako će to biti najbolje provedeno slobodno vrijeme ikada.
 
Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Bili smo, blago rečeno, pozitivno šokirani. Šef Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, potpredsjednik Europske pučke stranke, vladajuće grupacije u Europskom parlamentu,  član Predsjedništva CDU-a, jedan od najbližih suradnika njemačke kancelarke Angele Merkel primio nas je u svom uredu u Europskom parlamentu.

Zašto mu je važno vidjeti se s hrvatskim novinarima iz BiH? Možda nam želi dati kratku izjavu, vezanu za europski put BiH?. Primit će nas na pet minuta? Snimit ćemo izjavu, fotografirat se i to je to, nagađali smo o iznenadnoj i neočekivanoj privilegiji.

No, dogodilo se znatno više od toga. Gotovo sat vremena ugodnog i prijateljskog off the rekord razgovora u Davidovom uredu o brojnim političkim temama. Jedinstvenu priliku susreta s čovjekom, za kojeg se može reći da je kreator europske vanjske politike, „šef“ Federici Mogherini, iskoristili smo na najbolji mogući način.

Ne treba zaboraviti kako je upravo zahvaljujući Europskoj pučkoj stranci, čiji je McAllister potpredsjednik Europski parlament izglasao tri rezolucije o BiH u kojima se kako ključne vrijednosti, kojih se treba držati pri institucionalnim reformama u BiH ističu federalizam, decentralizacija, supstidijarnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Prije nas Macallister je imao susret u svom urednu s europskim povjerenikom za proširenje Johanesom Hahnom, a nakon tog sastanka za nas je odvojio gotovo sat vremena.

Ta činjenica dovoljno govori sama za sebe. Budući smo bili gosti naše eurozastupnice Željane Zovko, ponajviše svjedoči o tome kako je naša sunarodnjakinja u relativno kratkom roku svojim istupima u Europskom parlamentu stekla respekt, poštovanje, ugled i utjecaj kod vodećih ljudi u Strasbourgu u Bruxellesu.

Osim što smo imali priliku izbliza pratiti rad jedne od tri najvažnije institucije Europske unije, shvatili smo kako nam se, neočekivano ukazala prigoda biti i u svojevrsnoj diplomatskoj misiji za našu zemlju i naš narod. /HMS/