Published On: Sat, Jul 8th, 2017

YPG: Američki vojnici u Siriji će braniti naš “demokratski konfederalizam”

Jedan od zapovjednika kurdskih YPG snaga u Siriji je otkrio broj američkih vojnih objekata u sjevernom dijelu zemlje, a američki vojnici će, prema njegovom mišljenju, služiti za obranu “demokratskog konfederalizma”.

Za panarapski list Asharq Al-Awsat je jedan od zapovjednika kurdskih YPG snaga, Sipan Hemo, rekao kako SAD na “njihovom” teritoriju imaju sedam vojnih objekata, čime je priznao ilegalno prisustvo Washingtona u Siriji, uz očito kršenje međunarodnog prava, jer nijedan od njih nije podignut uz suglasnost suverene vlade i legitimnih pokrajinskih vlasti.

Doduše, diljem sjevera Sirije je raspoređeno oko 1300 američkih vojnika i to nisu “vojne baze” u pravom smislu riječi, ali su američki vojnici ipak tamo i koriste se njima uz suglasnost kurdskih militanata.

Kurdi su sigurni kako će ova prisutnost američkih vojnika, zajedno s intenzivnom aktivnošću izraelskih agenata i Saudijske Arabije, stvoriti “idealne uvjete” za izgradnju “demokratskog konfederalizma” i “slobodarskog socijalizma”, kakvog propagira YPG.

Kako kažu njihove pristaše u Europi, “oni ne žele ni vlast, ni neovisnost, nego samo samoodređenje naroda kroz direktnu demokraciju”. Zaista treba biti slijep pored zdravih očiju i povjerovati kako će uz potporu Trumpa, Tel Aviva i Rijada Kurdi dosegnuti najveće standarde sekularne države, socijalne pravde i dostojanstveno ostvariti težnje kurdskog naroda.

Tko želi, neka i dalje vjeruje u ovakve bajke, ali je žalosno da se, pored ovakvih dokaza, mnogi i dalje drže svojih pogrešnih uvjerenja.

Lokacije nekih od tih američkih vojnih objekata su poznate od ranije. Sada je Sipan Hemo spomenuo i objekte čija prisutnost nije bila potvrđena. Riječ je o uzletištima, kampovima i zapovjednim centrima. Većina ih se nalazi na istoku od rijeke Eufrat, posebice u blizini Ayn Al-Araba ili Kobanija, kako su Kurdi preimenovali grad nakon protjerivanja ISIL-a. Tamo podignuta dobro opremljena vojna zračna luka, koja je nedavno proširena.

Dva uzletišta s popratnim objektima su izgrađena u gradu nafte Rmeylan u pokrajini Hasaka, od kojih je jedan obnovljeni poljoprivredni aerodrom, napušten od sirijske vlade još prije rata. Ova dva objekta uglavnom koriste helikopteri i služe u logističke svrhe. Nedaleko od Qamishlija je još jedna baza, gdje su obično slijeću američki marinci.

Sipam Hemo je otkrio dva dodatna objekta u mjestu Al-Malikiya, gdje se nalazi oko 250 američkih vojnika i 48 oklopna vozila, te jedan u Tal Abyadu, blizini granice s Turskom.

U gradu Manbiju se također nalazi jedan američki vojni objekt. Sve u svemu, oko 1300 američkih vojnika i njihovih saveznika su ilegalno na teritoriju Sirije, gdje su de facto okupacijske trupe, a domaćini su im Kurdi YPG snaga.

Koncept samoupravljanja, direktne demokracije i demokratskog konfederalizma, iako narodima Bliskog istoga i među Arapima potpuno nerazumljiv u europskoj verziji, učinio je da kurdski militanti zadobiju pristaše diljem Europe.

No, njihov je projekt je u ovom trenutku visoki stupaj autonomije, čak i u dijelovima gdje nikada u povijesti nisu bili prisutni, a kasnije i nezavisnost po modelu iračkog Kurdistana. Washington je u tome prepoznao odličan instrument za širenje svog utjecaja u dijelu svijeta u kojem su gotovo prognani, stoga su SAD odlučile vojno podržati ovaj projekt i utjecati na buduću političku strukturu novog društva.

Osim američkih snaga, YPG je oduvijek imao potporu Izraela, a od nedavno i Saudijske Arabije, koja ih je prije nekoliko godina s militantima “kalifata” htjela zbrisati s lica zemlje.

Iako relativno mali broj vojnika, njih oko 1300, oni su upozorenje sirijskoj vladi, Iranu, Hezbolahu i, naravno, Rusiji. Vojnici i oprema koja se koristi za ostvarenje “kurdskog  sna” su trojanski konj za ostvarenje geopolitičkih ciljeva na Bliskom istoku Sjedinjenih Država i Izraela, ali i Saudijske Arabije, koja se nada da će, ovaj put s Kurdima, uspjeti prekinuti izravnu komunikaciju Teherana s Bejrutom.

Kurdi u Siriji