Published On: Pon, sij 7th, 2013

Sastanak političkih lidera FBiH i predstavnika međunarodne zajednice

Lideri “četvorke” (SDP, SBBBiH, HDZ i HDZ 1990) u FBiH sastat će se ovih dana s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH kako bi razgovarali o rekonstrukciji izvršne vlasti u FBiH.
Kada će doći do sastanka kojem bi, pored predstavnika nove parlamentarne većine, trebali nazočiti američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te predstavnici Delegacije EU u BiH još nije sigurno.
Agencija Fena saznaje da je sastanak bio najavljen za 8. ili 9. siječanj, ali njegovo održavanje nije potvrđeno jer su predstavnici međunarodne zajednice još uvijek na odmoru, s izuzetkom veleposlanika Moona koji je u Sarajevu.
Nova parlamentarna većina vjeruje da će pridobiti strane diplomate u političkoj borbi za preuzimanje federalne izvršne vlasti.
Smatraju da će uz pomoć Europske unije i američkog Veleposlanstva, uvjeriti Inzka da se predomisli i poništi suspenziju odluke SIP-a po kojoj je izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nezakonit.
Međutim, Inzko je više puta ponovio da nema namjeru poništiti odluku ističući da za trenutno stanje u FBiH nije odgovorna međunarodna zajednica već stranački lideri.