Published On: Sat, Aug 24th, 2013

Šarićeva imovina – od stanova i restorana do tvrtki i hotela

BEOGRAD – Od odbjeglog narko-bosa Darka Šarića, kome se sudi za trgovinu drogom i pranje novca, kao i od onih na čija je imena prepisivao svoju imovinu, u Srbiji je privremeno oduzeto više objekata, stanova, garaža, kuća i poduzeća, vrijednih više milijuna eura, prenosi “Politika”.

Ove nekretnine su u nadležnosti Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i državne uprave.

Prema najnovijim podacima dobivenim u direkciji, odlukom Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, imovina je, osim Šariću, oduzeta i od njegove supruge Nataše Šarić, brata Duška Šarića, majke Ivanke Šarić, sestre Danijele Šarić, troje djece, kao i od konzorcija pravnih osoba “Maestral turs” doo Budva i “Palić” AD.

Vladi Vojvodine dati su na korištenje objekti na više katastarskih parcela u Sremskoj Kamenici, ukupne površine od 193,5 ari.

Gradu Beogradu, točnije Predškolskoj ustanovi “11. april “dat je na korištenje stan u Beogradu, površine 97,91 kvadrat.

Centar potrošača koristi stan oduzet od Šarića, površine 76 kvadrata u Beogradu.

Na korištenje je dat i automobil “audi A -6”.

Direkcija je izdala u zakup privatnim osobama dva stana od po 115 kvadrata.

Stan od 179 kvadrata u Beogradu donedavno je bio izdan, a trenutno nije zakupljen ni stan od 181 kvadrata u Beogradu.

Trenutno su zapečaćeni objekti u Kragujevcu koji su bili korišteni kao kockarnica, kao i obiteljska kuća u Beogradu površine 411 kvadrata.

Dvije garaže u Beogradu od 25, odnosno 31 kvadrat trenutno nisu izdane u zakup.

U toku je renoviranje apartmana na Zlatiboru, površine 56 kvadrata, koji će biti izdan.

U direkciji navode da će se sve neizdate nekretnine uskoro naći na javnom oglašavanju i biti date u zakup.

Od Šarića su oduzeti i 59.123 dionice hotela “Vojvodina” u Novom Sadu ,68.390 akcija ugostiteljskog poduzeća “Putnik”, novosadski restorani “Sichuan”, “Lipa”, “Dunavska oaza” i “Vijenac”, dvije trećine sindikalnog odmarališta u Rovinju u Hrvatskoj , subotički hoteli “Patrija”, “Prezident”, “Bečki restoran” kao i restoran “Čantavir”.

Također, direkcija priveremeno upravlja i sa 25.879.700 akcija “Mitrosrema” AD, Sremska Mitrovica, koje se vode na akcionara “DMT rilejšns”.

Kako saznajemo u direkciji, u svim poduzećima su promjenjeni direktori i ona uspješno posluju.

Ovo se posebno odnosi na “Mitrosrem”, u kojem radnici redovito dobivaju plaće i čije je poslovanje sve uspješnije.

Pored ovih privrednih društava, od Šarića je privremeno oduzeta i tvrtka “Municipijum S” koja je vlasnik splava ispod novobeogradskog restorana “Ušće”.

Direkcija privremeno upravalja i sa sto posto udjela privrednog društva LLP “Intermark entertejnment grup”.

Na posebnom računu čuva se ukupno 140,93 tisuća eura kao i 1.764.533 dinara, oduzetih od Darka Šarića i ljudi koji su mu bliski.

– Budući da je riječ o privremeno oduzetoj imovini, po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz kaznenog djela, sav novac koji se dobiva od izdavanja imovine Šarića, čuva se na posebnom računu direkcije. Taj novac ne može se troši sve do pravomoćnog okončanja postupka. Ukoliko presuda bude oslobađajuća, novac se vraća vlasniku, a ukoliko bude osuđujuća, tužiteljstvo pokreće postupak za trajno oduzimanje imovine – kaže Biljana Pavlović, direktor direkcije.

Zakonska procedura nalaže, kada je riječ o proceduri izdavanja privremeno oduzetih nekretnina, da se ta imovina daje na javno oglašavanje putem dnevne štampe i stranice Ministarstva pravde i državne uprave, a ugovor o zakupu se zaključuje s najboljim ponuđačem.

Prema zakonu, ako direkcija nije upravljala privremeno oduzetom imovinom kao dobar domaćin, vlasnik kome su vraćena novčana sredstva može podnijeti direkciji zahtjev za naknadu štete prouzročene privremenim oduzimanjem imovine.

Ako zahtjev za naknadu štete ne bude usvojen ili direkcija o tome ne odluči, vlasnik može nadležnom sudu podnijeti tužbu za naknadu štete.

Specijalno tužilaštvo procesuira organiziranu kriminalnu skupinu Darka Šarića kroz 12 optužnica podignutih zbog trgovine narkoticima i pranja novca protiv 55 osoba.

Postupak se vodi protiv 39 okrivljenih zbog krijumčarenja 5.754 kilograma kokaina, što je najveći promet droge koji se ikada našao pred srpskim pravosuđem.

Moji su sedmorica okrivljenih zaključila sporazum o priznanju krivnje i svi su pravomoćno osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Od novca zarađenog prodajom droge kupovali su kuće, stanove, luksuzne automobile.

Šarić se, prema optužnici, okružio ekonomskim stručnjacima, savjetnicima i odvjetnicima u cilju nalaženja kanala ubacivanja prljavog novca u gospodarski sustav Srbije, ali i drugih država u regiji.

Među njima su dvojica doktora ekonomskih nauka.

 

Odvjetnik zakupio

Oduzetu imovinu Duška Šarića, brata odbjeglog Darka Šarića u Crnoj Gori, zakupio je odvjetnik Radovan Štrbac, prijatelj i bivši Darkov branitelj, priopćeno je prije deset dana iz Uprave za imovinu Crne Gore.

Riječ je o dvije tvornice betona, radnim strojevima i diskoteci “Municipijum” u Pljevljima.