Srijeda, 29 svibnja, 2024

Sarajevski studenti plaćaju najskuplji smještaj u regionu

Must Read

Prema istraživanju novinara agencije Anadolija, studenti beogradskih domova plaćaju tek 1050 dinara u prosjeku, što iznosi oko 18 KM, dok zagrebački studenti izdvajaju prosječno 220 Kuna, ili 57 KM. Također je i cijena za crnogorske studente jako pristupačna, te ne prelazi 20 Eura, što je oko 40 KM.
Sarajevski studenti koji žive u domovima prosječno plaćaju 120 KM, a prema zvaničnim informacijama Studentskog centra Sarajevo, uslovi boravka lošiji su odnosu na studentske domove u susjednim zemljama.
Studentski dom Bjelave i studentski dom Nedžarići su dva doma u okviru Studentskog centra koja raspolažu sa po približno hiljadu kreveta.
Korisnici studentskih domova u Sarajevu su studenti koji dolaze is svih dijelova Bosne i Hercegovine. Kantoni iz kojih studenti dolaze odgovorni su za isplaćivanje jednog dijela troška za boravak, a dugovi kantona prema ovim institucijama nerijetko su razlog sankcija snadbijevača energentima, koje u konačnici trpe studenti.
Dodatna otežavajuća okolnost je i potpuna nesrazmjernost studenata sa brojem kupaonica.
Pri poređenju standarda kojima raspolažu studenti beogradskih studentskih domova, primjetna je razlika, gdje u prosjeku svaki dom sadrži internet centar, zdravstvenu stanicu, sportske klubove, sportske terene i druge sadržaje.
U Podgorici se nalazi Plavi dvorac, studentski dom namijenjen najboljim studentima. Uslovi života u ovom domu su u rangu hotelskog smještaja B kategorije.
Nijedan od gradova obuhvaćenih istraživanjem studentima ne nudi besplatan javni prevoz.
Ako se uzme u obzir da je, po posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH 830 KM, život u domovima u ovakvim uslovima ostaje najpristupačnija opcija.
Anadolija/đk

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -