Published On: Sub, pro 1st, 2012

Sarajevski studenti plaćaju najskuplji smještaj u regionu

Prema istraživanju novinara agencije Anadolija, studenti beogradskih domova plaćaju tek 1050 dinara u prosjeku, što iznosi oko 18 KM, dok zagrebački studenti izdvajaju prosječno 220 Kuna, ili 57 KM. Također je i cijena za crnogorske studente jako pristupačna, te ne prelazi 20 Eura, što je oko 40 KM.
Sarajevski studenti koji žive u domovima prosječno plaćaju 120 KM, a prema zvaničnim informacijama Studentskog centra Sarajevo, uslovi boravka lošiji su odnosu na studentske domove u susjednim zemljama.
Studentski dom Bjelave i studentski dom Nedžarići su dva doma u okviru Studentskog centra koja raspolažu sa po približno hiljadu kreveta.
Korisnici studentskih domova u Sarajevu su studenti koji dolaze is svih dijelova Bosne i Hercegovine. Kantoni iz kojih studenti dolaze odgovorni su za isplaćivanje jednog dijela troška za boravak, a dugovi kantona prema ovim institucijama nerijetko su razlog sankcija snadbijevača energentima, koje u konačnici trpe studenti.
Dodatna otežavajuća okolnost je i potpuna nesrazmjernost studenata sa brojem kupaonica.
Pri poređenju standarda kojima raspolažu studenti beogradskih studentskih domova, primjetna je razlika, gdje u prosjeku svaki dom sadrži internet centar, zdravstvenu stanicu, sportske klubove, sportske terene i druge sadržaje.
U Podgorici se nalazi Plavi dvorac, studentski dom namijenjen najboljim studentima. Uslovi života u ovom domu su u rangu hotelskog smještaja B kategorije.
Nijedan od gradova obuhvaćenih istraživanjem studentima ne nudi besplatan javni prevoz.
Ako se uzme u obzir da je, po posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH 830 KM, život u domovima u ovakvim uslovima ostaje najpristupačnija opcija.
Anadolija/đk

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare