Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Kako je 26-godišnji fotograf Elvir Tabaković odlučio postati katolički svećenik?

Must Read

Prije sedam godina diplomirani ing. Mijo Barada, laik pomoćnik slovenskog egzorcista Marijana Arhara i poduzetnik iz Segeta Donjeg, prorekao je Danici Tabaković da će joj sin Elvir, čije fotografije pamte čitatelji Jutarnjeg lista i Auto-kluba, završiti kao obraćenik. Otpratio ju je riječima da se ne brine za njega. Vjera je u njezinu životu i životu obitelji oduvijek igrala ključnu ulogu. Vjerovalo se da je sve teške situacije, pa naposlijetku i opstanak privatnog biznisa, “Bog preokrenuo u našu korist”, kaže Danica. U jednom od prijelomnih trenutaka mama Danica otišla je na duhovni seminar kod Mije Barade i od tada ga u obitelji nazivaju molitvenim prijateljem. Pokazalo se i da su nekoć zajedno bili na studiju agronomije.
Prije sedam godina, kad je ta prognoza izgovorena, to mora da je zvučalo neostvarivim.  Elvir se iz Osijeka, grada u kojemu je odrastao, preselio u Zagreb, započeo samostalan život, upisao snimanje na Akademiji, počeo raditi u Jutarnjem listu, Auto-klubu… Ostao je freelance fotograf, nije se želio vezati stalnim poslom, jer bi tada teško nalazio vrijeme za svoju ljubav – vespu i putovanjaNa vespi je jezdio po svijetu, dojezdio i do najsjevernije točke Europe, Nordkappa, proputovao je Afriku i Ameriku, bordao je Alpama, obožavao je kajtanje… Izgledalo je kao da živi u petoj brzini – u jednoj bi godini prošišao i 120.000 kilometara.
A onda se dogodio klik, piše Globus.hr.
Elvir TabakovićU siječnju je Elvir otišao na seminar duhovne obnove kod Mije Barade u bavarski Wigratzbad. Nije bila dovoljna samo mamina preporuka. I prijateljica je Elviru pričala o duhovnoj obnovi, intimnim i emocionalnim preokretima što ih doživljavaju ljudi nakon susreta s Mijom. U veljači je Elvir otišao na još jedan seminar i ostao u samostanu u Paringu pet dana kao gost. To mu je bio prvi ozbiljniji susret sa svećenicima. Osjećao je da dobiva ono što mu je najviše nedostajalo u životu – ispunjenje. U travnju je sjedio u zagrebačkoj crkvi Srca Isusova u Palmotićevoj i spoznao da želi potpuno promijeniti svoj život. Da se želi zarediti. Sada, šest mjeseci poslije mise u Palmotićevoj, Elvir se nalazi u augustinskom samostanu Sv. Mihovil u Paringu. Paring je selo s tristo stanovnika, ima samo nekoliko kućica, dvadesetak kilometara od Regensburga. Elvir je uspio svećenike uvjeriti da je vjera u njemu toliko jaka da ga prime u svoj red iako se tek nedavno obratio. Vespu je ostavio u Osijeku, a fotografsku opremu ponio sa sobom.
– Nakon bezbroj pitanja i mnogo lutanja u čežnji da nađem istinu, Duh Sveti me „slučajno“ odveo pravim ljudima te kasnije na pravo mjesto – u crkvu. Najveću ulogu oko mog obraćenja odigrao je jedan divni Božji čovjek Mijo B. Sada znam da Bogu ništa nije slučajno. Kroz nekoliko svjedočanstava koje sam osobno doživio u 2011. godini, dobio sam milost da povjerujem. Nakon mnogo sumnjanja i bježanja, i ja sam poput apostola Tome i Petra, shvatio da nemam kamo ići, jer jedino Isus ima riječi života vječnoga (Iv 6, 68). – kazao je za Pastoral mladih Elvir.
Kao fotograf za Auto klub Elvir je bio plaćen da putuje po svijetu na najveće svjetske sajmove automobila, ili da s redakcijskom ekipom testira nove modele. Kako sam kaže testirao je najbrže, najskuplje i najnovije automobile. Proputovao je Europu Vespom, surfao je i valove u Africi, “no ništa ga nije činilo trajno sretnim.”
– Neprestano sam tražio nešto više. Čeznuo sam za ispunjenjem sve dok ga nisam pronašao u Bogu, jer samo je u Bogu mir. Zaista se mogu prepoznati u rečenici sv. Augustina: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi.“ – kazao je novopečeni vjernik.
Naime do prije nekoliko godina Elvir se nije smatrao vjernikom, te se želio baviti samo “konkretnim stvarima”. Svojom odlukom da se zaredi iznenadio je mnoge, i dok mu je obitelj bila podrška, bilo je i onih poznanika koji su ga zvali na telefon i pokušali odgovoriti.
– Nakon što bi im strpljivo, uz pomoć Duha Svetoga, sve obrazložio odustali su od svakog daljnjeg pokušaja nagovaranja. Pamtit ću i komentar jednog kolege koji je rekao: „Nije baš da inače fotografi postaju svećenici“. Nakon što sam mu odgovorio kako je sveti Petar bio jedan obični ribar, samo je zašutio i zaplakao. – poručio je Elvir Tabaković.
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -