Published On: Sub, pro 1st, 2012

Kako je 26-godišnji fotograf Elvir Tabaković odlučio postati katolički svećenik?

Prije sedam godina diplomirani ing. Mijo Barada, laik pomoćnik slovenskog egzorcista Marijana Arhara i poduzetnik iz Segeta Donjeg, prorekao je Danici Tabaković da će joj sin Elvir, čije fotografije pamte čitatelji Jutarnjeg lista i Auto-kluba, završiti kao obraćenik. Otpratio ju je riječima da se ne brine za njega. Vjera je u njezinu životu i životu obitelji oduvijek igrala ključnu ulogu. Vjerovalo se da je sve teške situacije, pa naposlijetku i opstanak privatnog biznisa, “Bog preokrenuo u našu korist”, kaže Danica. U jednom od prijelomnih trenutaka mama Danica otišla je na duhovni seminar kod Mije Barade i od tada ga u obitelji nazivaju molitvenim prijateljem. Pokazalo se i da su nekoć zajedno bili na studiju agronomije.
Prije sedam godina, kad je ta prognoza izgovorena, to mora da je zvučalo neostvarivim.  Elvir se iz Osijeka, grada u kojemu je odrastao, preselio u Zagreb, započeo samostalan život, upisao snimanje na Akademiji, počeo raditi u Jutarnjem listu, Auto-klubu… Ostao je freelance fotograf, nije se želio vezati stalnim poslom, jer bi tada teško nalazio vrijeme za svoju ljubav – vespu i putovanjaNa vespi je jezdio po svijetu, dojezdio i do najsjevernije točke Europe, Nordkappa, proputovao je Afriku i Ameriku, bordao je Alpama, obožavao je kajtanje… Izgledalo je kao da živi u petoj brzini – u jednoj bi godini prošišao i 120.000 kilometara.
A onda se dogodio klik, piše Globus.hr.
Elvir TabakovićU siječnju je Elvir otišao na seminar duhovne obnove kod Mije Barade u bavarski Wigratzbad. Nije bila dovoljna samo mamina preporuka. I prijateljica je Elviru pričala o duhovnoj obnovi, intimnim i emocionalnim preokretima što ih doživljavaju ljudi nakon susreta s Mijom. U veljači je Elvir otišao na još jedan seminar i ostao u samostanu u Paringu pet dana kao gost. To mu je bio prvi ozbiljniji susret sa svećenicima. Osjećao je da dobiva ono što mu je najviše nedostajalo u životu – ispunjenje. U travnju je sjedio u zagrebačkoj crkvi Srca Isusova u Palmotićevoj i spoznao da želi potpuno promijeniti svoj život. Da se želi zarediti. Sada, šest mjeseci poslije mise u Palmotićevoj, Elvir se nalazi u augustinskom samostanu Sv. Mihovil u Paringu. Paring je selo s tristo stanovnika, ima samo nekoliko kućica, dvadesetak kilometara od Regensburga. Elvir je uspio svećenike uvjeriti da je vjera u njemu toliko jaka da ga prime u svoj red iako se tek nedavno obratio. Vespu je ostavio u Osijeku, a fotografsku opremu ponio sa sobom.
– Nakon bezbroj pitanja i mnogo lutanja u čežnji da nađem istinu, Duh Sveti me „slučajno“ odveo pravim ljudima te kasnije na pravo mjesto – u crkvu. Najveću ulogu oko mog obraćenja odigrao je jedan divni Božji čovjek Mijo B. Sada znam da Bogu ništa nije slučajno. Kroz nekoliko svjedočanstava koje sam osobno doživio u 2011. godini, dobio sam milost da povjerujem. Nakon mnogo sumnjanja i bježanja, i ja sam poput apostola Tome i Petra, shvatio da nemam kamo ići, jer jedino Isus ima riječi života vječnoga (Iv 6, 68). – kazao je za Pastoral mladih Elvir.
Kao fotograf za Auto klub Elvir je bio plaćen da putuje po svijetu na najveće svjetske sajmove automobila, ili da s redakcijskom ekipom testira nove modele. Kako sam kaže testirao je najbrže, najskuplje i najnovije automobile. Proputovao je Europu Vespom, surfao je i valove u Africi, “no ništa ga nije činilo trajno sretnim.”
– Neprestano sam tražio nešto više. Čeznuo sam za ispunjenjem sve dok ga nisam pronašao u Bogu, jer samo je u Bogu mir. Zaista se mogu prepoznati u rečenici sv. Augustina: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi.“ – kazao je novopečeni vjernik.
Naime do prije nekoliko godina Elvir se nije smatrao vjernikom, te se želio baviti samo “konkretnim stvarima”. Svojom odlukom da se zaredi iznenadio je mnoge, i dok mu je obitelj bila podrška, bilo je i onih poznanika koji su ga zvali na telefon i pokušali odgovoriti.
– Nakon što bi im strpljivo, uz pomoć Duha Svetoga, sve obrazložio odustali su od svakog daljnjeg pokušaja nagovaranja. Pamtit ću i komentar jednog kolege koji je rekao: „Nije baš da inače fotografi postaju svećenici“. Nakon što sam mu odgovorio kako je sveti Petar bio jedan obični ribar, samo je zašutio i zaplakao. – poručio je Elvir Tabaković.
 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare