Published On: Fri, Aug 4th, 2017

Sarajevo: Trenutne redukcije vode nedovoljne mjere

Kako bi ublažili posljedice nastale situacije koja će sigurno potrajati, donesena je odluka da se intenziviraju radovi na glavnom Izvorišti „Bačevo“.

Županijsko javno komunalno poduzeće “Vodovod i kanalizacija” priopćilo  je da je zbog ekstremno visokim temperaturama te smanjenja izdašnosti izvorišta, noćni termin redukcije od 24.00 do 05.00 sati nedovoljan kako bi se rezervoari u potpunosti popunili .

U priopćenju se navodi da će se u narednim danima, shodno vremenskim prilikama, u pojedinim zonama vršiti pomjeranje termina na period od 23.00 do 06.00 sati ujutro. Dodaju da ovakvim režimom nastoje dopuniti rezervoare kako bi se osiguralo urednije dnevno vodosnabdijevanje.

Usporedo s ovom aktivnosti, donesena je odluka o intenziviranju radova na popravci kvarova, uz pojačane ekipe sa mehanizacijom i preraspodjelom u dvije smjene.

Također, donesena je odluka da se za naselje Zabrđe, aktivnostima Civilne zaštite KS osiguraju dodatne cisterne vode pored već angažiranih cisterni „ViK-a“.

– Kako bi ublažili posljedice nastale situacije koja će sigurno potrajati, donesena je odluka da se intenziviraju radovi na glavnom Izvorišti „Bačevo“. Odlučeno je, da se večeras u noćnom terminu izvrše radovi na prospajanju novih bunara za pravac Rezervoara “Mojmilo” a u utorak 8. kolovoza 2017. potpuno prespajanje na potisni cjevovod – navodi se u priopćenju.

Zbog navedenih radova, večeras u terminu od 22.00 do 06.00 sati doći će do smanjenja pritiska i poremećaja u vodosnabdijevanju naselja: Dobrinja, Saraj polje, Nedžarići, Alipašino polje, Halilovići, Otoka, Dolac malta, Socijalno, Grbavica, Pofalići, naselje Miljacka, Trg Heroja, Hrasno, Marijin dvor, Adema Buće, Čengić vila I i II, Rječica, Zabrđe, Rajlovac, Reljevo. Stabilizacija u vodosnabdijevanju očekuje se u ranim jutarnjim satima (06.00 sati).

Dnevnik.ba