SARAJEVO: Nikšić i Komšić potpisali sporazum o prijeizbornoj i postizbornoj suradnji

U Sarajevu je danas održana zajednička sjednica glavnih odbora bošnjačkih stranaka SDP-a BiH  i DF-a koje su potpisale sporazum o prijeizbornoj i postizbornoj suradnji. Predsjednici stranaka Željko Komšić i Nermin Nikšić najavili su kako su otvoreni i za druge građanske stranke koje žele s njima dijeliti vrijednosti antifašizma, prava, solidarnosti.

Ne trebamo nikome posebno puno pričati da mladi i obrazovani ljudi odlaze iz BiH, da imamo zastoj i da ne postoji ni parlamentarna većina i vlast na bilo na kojem nivou osim kad treba da podijele svoje interesne zone’, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Komšić je, kako prenosi Dnevni avaz, naglasio da je vrijeme da Bosna i Hercegovina krene naprijed.

– Ovo što smo danas uradili jeste neka vrsta institucionalizacije suradnje koja je i dosad postojala. Preuzimanje određene obveze kako nas dvojice personalno tako i cijelih stranaka, da se dogodi ono o čemu smo danas pričali. Preuzeli smo na sebe veliku obvezu da se ta suradnja nastavi i nakon izbora 2018. Dalji, veći cilj je ponuditi i nakon izbora ljudima ove zemlje neki novi koncept, neki novi politički projekat, kazao je Komšić./HMS/