Published On: Sub, ruj 9th, 2017

PELJEŠKI MOST: Izetbegović Wigemarku podvaljivao svoje i stavove SDA, kao stavove države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU Larsa-Gunnara Wigemarka.

Izetbegović je informirao Wigemarka o činjenicama koje se odnose na aktualna pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te o ranije donesenim kako tvrde iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva stavovima institucija BiH o izgradnji Pelješkog mosta. Istaknuo je da cilj Bosne i Hercegovine nije da spriječi Hrvatsku u spajanju njezinih teritorija, nego da zaštiti svoje interese i ostvari pravo na pristup otvorenom moru koje joj kao pomorskoj državi pripadaju po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Naglasio je da ostvarivanje toga prava, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dviju zemalja, podsjetivši da je to i službeni stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. godine o kojem je Hrvatska službeno izviještena i koji nije izmijenjen.

Izetbegović je napomenuo Wigemarka da je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Europske komisije, predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dviju država, kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora od strane Hrvatske, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

– Nažalost, ovaj stav je ignoriran. Isto tako su ignorirani službeni stavovi Predsjedništva BiH i drugih bh. institucija, pa je Europska komisija odobrila sredstva Hrvatskoj bez ikakvih službenih konsultacija sa BiH – navodi se.

Izetbegović je iskazao očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske, kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same EU./HMS/