Published On: Ned, svi 21st, 2017

SARAJEVO: Napadnut Damir Nikšić

Damir Nikšić, bh. konceptualni umjetnik napadnut je u subotu u Sarajeva ispred BBI centra. Prolaznici koji su se javili agencijama rekli su da im nije bilo jasno što se događa, ali da su shvatili da ipak nije riječ o performansu.

– Htio bih da se zahvalim prijateljima i sugrađanima te da pohvalim policiju u vezi jutrošnje uspješne akcije hvatanja huligana koji me je fizički napao ispred BBI centra.

Neki su mislili da se radi o nekakvom mom “performansu” kada su me čuli da dozivam policiju i trčim sa punim cekerom za njim dok je bježao uz Veliki park. Nisam ga uspio stići. Srećom jedna gospođa koja je naišla i čula kako dajem opis policajcu na biciklu nam reče da upravo sjedi na klupi na vrhu parka pa je ovaj poslao “maricu” po njega i oni ga spengaše sad-pa-sad. Svaka čast – kazao je Nikšić.

Gripozan sam, pod temperaturom, slab i u jadnom stanju tako da nisam imao namjeru ni izlaziti, pojašnjava Nikšić te dodaje da je ipak morao otići do Markala kupiti nekog voća.

– U povratku sa pijace na semaforu kod “Parkuše” naletih na nasilnika koji me poče snimati mobilnim telefonom i provocirati. Pun trg djece koja igraju mali nogomet, jedan policajac na biciklu koji ne čuje da ga se doziva zbog glasnog razglasa: dobra vježba ili opomena za mogući teroristički napad koji bi u ovdašnjim uvjetima bio “mačiji kašalj” za izvesti.

Sve u svemu nisam sretan zbog nanesene povrede “u predjelu glave”, ali sam sretan i zadovoljan intervencijom, mada bi, po mom osobnom mišljenju i iz mog osobnog iskustva, svi mi mogli biti malo ekspeditivniji ne samo policija, nego i mi građani – istakao je Nikšić.

Na kraju se Nikšić i našalio na sebi svojstven način te poručio:

– Šteta što me ne izglasaste za načelnika jer, sudeći po ovome, mala je razlika između potučenog i pretučenog nezavisnog kandidata za načelnika općine u ovom gradu. Gospodin koji je dao izjavu policiji kao svjedok sugerirao je da se zasigurno radi o jednom od onih 98% koji nisu glasali za mene – dodao je Nikšić./Patria/HMS/