Published On: Sun, Jul 9th, 2017

SARAJEVO Kako sarajevske nevladine udruge truju bh društvo: Primjer – Izborni zakon

Portal “Istinomjer.ba” u svojem poprilično lošem panfletu i potpuno bez ikakvog stila na najgori mogući način “trola” javnost podatkom o tome kako bi u slučaju da se prihvate amandmani na izmjene Izbornog zakona Hrvati u Sarajevskoj županiji izgubili svog predstavnika u Domu naroda Federacije jer model koji predlaže HNS ne bi predviđao Sarajevski kanton kao jedan od onih koji delegiraju zastupnika u Dom naroda Federacije iz reda Hrvatskog naroda jednako kao što ni primjerice, Zapadno-hercegovačka županija ne bi delegirala Bošnjaka.

Unatoč činjenici i presudi Ustavnog suda koja kaže da ovaj prijedlog ne krši vitalni nacionalni interes Bošnjaka ekipi s istinomjera i nije previše stalo do istine. “Istinomjer” uređuje udruženje građana “Zašto ne”

Prema podacima dostupnim na internetu Udruženje građana “Zašto ne” je registriran pravni subjekt upisan u registar građanskih udruženja kod Ministarstva pravde FBiH od 09. 01. 2001. godine, pod brojem 56, knjiga 1 registra, sa registracijskim brojem 03-054-992/97-2.

Prema podacima koji su također dostupni na internetu; partneri ove organizacije su: “Dosta”, “Revolt”, “Acips”, “Oštra nula”, “Forum mladih Stolac”, “Fondacija Ekipa”, “Centar za politike i upravljanje”, “Transparency international BiH” i tome slično.

Radi se uglavnom o pseudolijevim NGO organizacijama koje tobož brinu o bh građanstvu, a manjom analizom i uvidom u rad ovih udruga jednostavno je za zaključiti da one rade samo i isključivo u službi velikograđanskog bošnjačkog unitarizma, ili velikobošnjačkog unitarnog građanstva, ili velikobošnjačkog građanskog unitarizma – princip je isti, kako god ga nazvali.

Njihovi kadrovi danas su raspoređeni po SDP-u, DF-u i GS-u.

Jedan od projekata udruženja “Zašto ne” je i gore spomenuti portal kojem smeta sljedeći prijedlog za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH:

a) 17 izaslanika iz reda bošnjačkog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Tuzlanska županija bira pet (5) izaslanika, Sarajevska četiri (4) izaslanika, Zeničko-dobojska tri (3) izaslanika, Unsko-sanska tri (3) izaslanika, Hercegovačko-neretvanska jednog (1) izaslanika i Srednjobosanska jednog (1) izaslanika iz reda bošnjačkog naroda.

b) 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Hercegovačko-neretvanska županija bira pet (5) izaslanika, Srednjobosanska četiri (4) izaslanika, Zapadnohercegovačka tri (3) izaslanika, Herceg-bosanska dva (2) izaslanika, Zeničko-dobojska jednog (1) izaslanika, Posavska jednog (1) izaslanika i Tuzlanska jednog (1) izaslanika iz reda hrvatskog naroda.

U dijelu svog panfleta “Istinomjer” ističe sljedeće:

“Dakle, prema ovom prijedlogu, 17 tisuća i 520 Hrvata (Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine) koji žive u Kantonu Sarajevo ne bi imali svog predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Gore predloženi model izbora Doma naroda FBiH suprotan je tvrdnjama i obećanjima koje je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, i nekadašnji kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iznjeo na predizbornom skupu u oktobru 2014.

‘Nismo digli ruke od Sarajeva kako bi neki voljeli. Ono što radimo i način na koji to radimo iza sebe krije vjerodostojnost politike koju zagovaramo’.”

Sad bi mi, naivni kakvi jesmo, trebali nasjesti na ove teze. 17 tisuća Hrvata nije malo. No, i dalje je puno manje od 497 tisuća i 105 Hrvata koliko ih živi na teritoriju cijele FBiH prema istom popisu iz 2013 na koji se istinomjeritelji pozivaju.

Da se malo zaigramo zaokruženim brojkama: 497 000 – 17 000 = 480 000

Vrlo precizno; građanskim aktivistima iz “Zašto ne” odnosno “Istinomjeru” odnosno SDP-u, DF-u i GS-u nije problem što postoji teoretska mogućnost da 480 000 ljudi neće imati svoje autentične predstavnike, problem je što ih 17 tisuća iz Sarajevske županije neće imati?

Hrvati iz Sarajevske županije svakako su izmanipulirani i ni po trenutnom Izbornom zakonu nisu sigurni u autentičnost svojih zastupnika u federalnom Domu naroda. Ana Babić iz SBB-a, primjerice, ako je ona autentičan predstavnik Hrvata u Sarajevu onda istinomjeritelji imaju pravu. No, nije.

Oni dakle, gube svakako. A autentičnost istinomjera i svih NGO udruga koje se patriotski bore za našu zemlju ponovno se pokazala onakom kakva su i njena iskonska počela.

Ako treba, i odluke Ustavnog suda se mogu nepoštivati, jer Hrvati ne smiju gubiti u jednom kantonu/županiji, ali nije problem ako gube u njih devet!

Na kraju svog panfleta autorica teksta i veliki borac za prava obespravljenih sarajevskih Hrvata Čoviću daje ocjenu i proglašava ga nedosljednim ne dovodeći uopće dosljednost svog panfletića.

A jedno se ipak mora priznati cijelom sarajevskom NGO sektoru. Oni su naime, cijelo vrijeme dosljedni u svojoj nedosljednosti i uvjereno su najružnija fasada krhke građevine koju neki zovu držvom BiH.

Ivan Crnjac l Dnevnik.ba