Published On: Sub, ruj 15th, 2018

SARAJEVO: Dok je Ferdinand pokušavao pomiriti Isakovića i Husrev-bega, grofica Sofija i Gavrilo Princip zabrijali u Titovoj

Ulicama Sarajeva danas su prošetali glumci kostimirani u povijesne osobe: Franza Ferdinanda, Sophie Chotek, Gavrila Principa, Isa-beg Ishakovića i Gazi Husrev-bega, osobe, koje simboliziraju najznačajnije periode u povijesti Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

Okupljanje je počelu na Trgu djece Sarajeva, a potom su prodefilirali glavnom šetnicom grada, kroz Titovu i ulicu Ferhadija, gdje su se družili s posjetiteljima i građanima, te im pod sloganom ”#SarajevoReborn” predstavili dio ovdašnje historije i tradicije.

– Ovo je jedan jako lijep način oživljavanja kulture i tradicije BiH, historijskih likova koji su bitni za Sarajevo i državu – rekao je jedan od glumaca Emir Fejzić koji je predstavljao lik Franza Ferdinanda.

Na to se ubacio Isa beg Isaković, dobacivši Ferdinandu, da on nikako ne predstavlja tradiciju BIH jer je ovom zemljom upravljao jako kratko a kako je upravljao, najbolje govori podatak da je ubijen.

Ja nisam bio koljač kao ti, a tamo gdje sam vladao, na vlast nisam dolazio tako da sam Otomanima prinosio odrezane ljudske glave, kao ti smradu jedan, plaćenički,  ljutito je odvratio Ferdinand.

Isa beg se malo stresao:

Kakve bolan glave, pa ja sam bio arhitekt i graditelj 

Jašta si. Na vlast si došao klanjem. I dokazivanjem Osvajaču koliko si kršćana poubijao. Kasnije, kad si se domogao novca, uvezao  si se s  s građevinskom mafijom i to je bilo to.

Ti si Damir Hadžić onog vremena – dobacio mu je šaljivo Gavrilo.

Činjenica je da ste unštili naš način življenja – ubacio se u razgovor Gazi Husrev beg., pokušavši Ferdinandu pojasniti koliki je šok za Bosnu bio dolazak Austrougara.

To nije bilo življenje, to je bila tamna rupa Europe nedostojna čovjeka, odgovorio je Ferdniand. Mi smo vas morali anektirati jer bi sva BIH emigrilala u Beč da  nismo. Redovi pred našom ambasadom bili su ogromni, iznio je Ferdinand do sada nepoznat podatak.

Gavrilo je za to vrijeme samo pratio razgovor i škiljio Sophiu. Vidjevši da su se glumci pravo zadali u uloge, činilo mu se da mu se ne da prolaziti te povijesne travestije.

Ferdinand je potom odgovorio Gazi Husrev begu: Elem nismo mi uništili vaš način življenja. Vi ste bili naslonjeni na Otomane. Srasli ste s njima. Pad Otomanske države niste dočekali kao razvijeno društvo. Na zapadu su se počele događati građanske revolucije a vaša kasta, begovska, htjela je i dalje zadržati feudalna prava nad kršćanima. Pa što si se ti Gazi Husrov, digao protiv Porte nego zbog tog?

Isa Beg Isaković, čuvši za ovaj detalj lati se mača te krenu prema Gazi Husrev Begu:

Šta to ja čujem izdajniče. Protiv Sultana si se digao? Na to je Ferdinand stao između njih braniti Husrev Bega. A Isa Beg, jednim udarcem odsjekao je glavu obojici.

Kazavši: Ovo je za sultana.

Zavodljiva Sophia Chotek, češka grofica, i nepriznata supruga austrijskog nadvojvode, Franz Ferdinanda, za to vrijeme već je bila u značajnoj erotskoj pozi , osamljena s Gavrilom u Titovoj. Haustor broj 7.

Prolaznik koji je vidio  taj grofovski felatio obratio se Gavrilu riječima: “Šjor atentator ne pristoji čovjeku vaše slave i imidža da vam princeza to radi na koljenima, podignite ju.”

Na što je Gavrilo Princip kazao “Hvala druže, razmislit ću”, zatvorivši vrata Haustora.

Koja su baš ono zaškripala.

Glumci smatraju da se na ovakav način najbolje može prikazati historija te da se kroz kreativnost može privući najviše pažnje.

Ova aktivnost dio je Projekta “Sunčana strana Federacije BiH 2018.” u kojem bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, šetaju ulicama Sarajava da bi po uzoru na svjetske metropole zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali s prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

Poskok.info

Napomena: Ovaj članak je financiran od strane od Europske Unije u sklopu projekta “Ne znači da nešto nije satira ako  Darko Brkan ne kuži što je satira

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare