SAMOUBOJSTVO IZ ZASJEDE: Propaganda izazvala neplaćanje pretplate. BHRT se tako ubila sama, no kroz jedan demokratski proces…

Radi nastavljanja trenda katastrofalnog pada u naplati RTV pristojbe u ovoj godini i neprebacivanja sredstava koje putem inkaso službi naplate RTRS i RTV FBiH, BHRT nije u mogućnosti izmirivati svoje porezne i druge obaveze prema državi i drugim dobavljačima.

”Zbog toga smo dobili službenu obavijest da će, ukoliko u narednih desetak dana ne platimo obaveze u iznosu od skoro milijun KM, naš račun biti blokiran. Ukoliko se to dogodi, BHRT će doživjeti kolaps koji će se odraziti i na RTV FBiH kojoj BHRT pruža usluge produkcije”, kazao je danas generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović članovima Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici članovi Komisije razmatrali su i usvojili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a, Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja BHRT-a za prošlu godinu te Financijski plan BHRT-a i plan programa za 2015. godinu.

Predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije s teškoćama s kojima se ovaj RTV servis suočava budući da se bilježi konstantan pad naplate RTV pristojbe, a značajan je gubitak i po osnovu martketinga. Bez obzira na to, Gotovuša tvrdi da je ovaj servis ispoštovao sve propisane kvote emitiranja informativnog, kulturnog, obrazovnog i zabavnog programa, a kao dobre stvari koje su realizirane u prošloj godini naveo je prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo u poplavama, Svjetsko prvenstvo u Brazilu te Olimpijske igre u Sočiju.

Član Komisije Nikola Lovrinović (HDZBiH) istaknuo je da ovaj emiter ima manjka priča o životu Hrvata u BiH, a govoreći o nacionalnoj strukturi zaposlenih kazao je da bi osnivač tog emitera mogao biti Klub Bošnjaka u Domu naroda PSBiH.

Na njegovu opasku reagirao je član Komisije Šemsudin Mehmedović (SDA) kazavši da to nije istina te je dodao da ovaj emiter s izuzetno smanjenim prilivom sredstava čini maksimalno nazivajući uposlenike ovog emitera „čarobnjacima“.

S njim se suglasila i članica Komisije Hanka Vajzović (DF) i Fehim Škaljić (SBB), a Vajzović je dodala da zahtjev Lovrinovića za osnivanje javnog servisa na hrvatskom jeziku nije legitiman, ali je kazala i da svako može imati primjedbu na program koji se emitira.

Gotovuša je kazao da BHRT vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti svih naroda, ali je napomenuo da kada se globalno pogleda izgleda da ima najviše Bošnjaka, ali to je zato što je njih najviše u operativnom sektoru dok ih je manje u odnosu na druge na rukovodnim pozicijama.

Član Komisije Jovan Vukovljak (DNS) podvukao je da je BHRT u prošloj godini poslovao s gubitkom od oko 705.000 KM, ocjenjujući da se mnogo novca čak 51 posto izdvaja za bruto plaće zaposlenih te je kazao da bi trebalo razmisliti i o smanjenju uposlenih.

Na sjednici je rečeno da je potrebno uraditi temeljnu rekonstrukciju financiranja RTV servisa te donijeti novi zakon o RTV sustavu, a istaknuto je da je trenutno proces digitalizacije u zastoju također zbog manjka priliva sredstava.

Na kraju je s tri glasa ‘za’, jednim protiv i dva suzdržana glasa prihvaćen prošlogodišnji Izvještaj o radu BHRT-a te k znanju primljen program rada za ovu godinu.

(Fena)