Published On: Sub, ruj 21st, 2013

Samo dvoje srbijanskih dužnosnika najavilo sudjelovanje u Paradi ponosa u Beogradu

Srbijanski ministar bez portfelja zadužen za eurointegracije Branko Ružić potvrdio je da će on i šefica pregovaračkog tima Srbije s Europskom unijom Tanja Miščević sudjelovati u mimohodu na Paradi ponosa, najavljenoj za 28. rujna u Beogradu, a za sada nitko drugi od srbijanskih dužnosnika nije najavio svoje sudjelovanje, javlja Hina.

Ružić i Miščević prvi su visoki državni dužnosnici koji su najavili da će se pridružiti mimohodu pripadnika LGBT zajednice u Srbiji. Očitovao se i vicepremijer Aleksandar Vuči i rekao kako neće biti sudionik, ali je obećao pomoć da sve protekne u redu “ako bude donesena odluka o održavanju Parade”.

“Posljednji sam u lancu koji o tome odlučuje. Kod mene ne postoji nimalo homofobije i mislim da svatko ima pravo na slobodu govora, okupljanja. Ipak, mi se vodimo i sigurnosnim procjenama i u skladu s tim ćemo donijeti odluku”, odgovorio je nedavno Vučić u intervjuu “Blicu” na pitanje o tome hoće li biti Parade ponosa.

Ministar bez portfelja zadužen za eurointegracije Ružić u petak je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, rekao kako vjeruje da je obveza odgovornih političara i građana da ne prave ‘famu’ od stvari koje su jasno definirane zakonom.

“Pravo na različitost je pravo koje nikom ne smije biti suspendirano i Tanja Miščević i ja smo i u Bruxellesu rekli da želimo poslati snažnu poruku i svojim sudjelovanjem razbiti predrasude koje u srpskom društvu, nažalost, možda još uvijek postoje”, rekao je Ružić.

Kacin je kazao kako se nada da Ružić i Miščević neće biti jedini članovi vlade i administracije koji će se pridružiti Paradi ponosa i pokazati da se Srbija mijenja, unapređuje i postaje tolerantnija.

Međunarodnom konferencijom o slobodi okupljanja LGBTIQ zajednice u subotu u Beogradu počinje program Beograd Pride 2013, a sudjelovat će gosti iz Srbije, regije i svijeta – predstavnici veleposlanstava, domaćih i međunarodnih institucija, aktivisti i pravni stručnjaci.

Program Beograd Pride 2013. nastavlja se tjednom ponosa, koji obuhvaća izložbe, koncerte, kazališne predstave i filmske projekcije te druge događaje na nekoliko lokacija u Beogradu i trajat će od 23. do 26. rujna. Mimohod je najavljen za 28. rujna, a za sada nema službenih potvrda da će biti i održan, budući su vlasti najavile kako će to ovisiti o sigurnosnoj procjeni.

Održavanju mimohoda LGBT zajednice se, osim ekstremističkih i nacionalističkih pokreta, udruga, organizacija i navijačkih skupina, protivi i Srpska pravoslavna crkva.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je prije tri tjedna srbijanskog premijera Ivicu Dačića da podupre održavanje Parade ponosa, planirane za 28. rujna, i izrazila zabrinutost što se vlada u Beogradu još nije očitovala povodom ove manifestacije.

Zajedničko pismo srbijanskim vlastima uputili su i veleposlanici 14 država u Beogradu, među kojima i Hrvatske, i pozvali Beograd da osigura mirno i sigurno ozračje za sudionike ovogodišnje Parade ponosa, prenosi Hina.

abcportal.info