Published On: Pet, pro 14th, 2012

ŠALJIVDŽIJA NEKA TAJ PATRICK: "Što je dosta, dosta je. Vrijeme je za borbu protiv korupcije u BiH"

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon ne prestaje zasmijavati bosansku raju, nešto u manjoj mjeri i hercegovačku. Taj simpatično smiješni lik koji je skupa sa Inzkom stvorio Jerku od Platforme, modernog Frankeštajna Korupcije, i simbola iste,  mješanca turskoameričkog postkolonijalizma i austrijskog korumpiranog hypo kapitalizma, objavio je na svom blogu, mrtav hladan, rat korupciji. To vam ga dođe isto kao da Mevlid Jašarević na svom blogu  najavi rat vehabijama u BIH. Prvo mimo Ustava, ustoličiš čovjeka koji je zbog genocida nad BH pravosuđem, odavno sazrio za dvije doživotne a onda najaviš borbu protiv takvih. Jebo te led. U Mostaru postoji fraza takve: Šupljak.
“Što je dosta, dosta je: Vrijeme je za borbu protiv korupcije u BiH. Svaki građanin kojeg sam upoznao ima nešto reći o korupciji.
I u pravu je g. Moon. Naime malo je građana BIH, naročito u Federaciji koji na svojoj koži nisu osjetili posljedice korupcije zbog  mlade korumpirane obitelji Moon-Inzko-Lijanović. Naročito poljoprivrednici.
Svake sekunde u kojoj se korupcija tolerira u ovoj zemlji, 47 KM biva ukradeno od gospodarstva, što je novac koji se može iskoristiti za izgradnju puteva i škola ili plaću poštenog policajca.
Svake godine rezultat korupcije je jednak izravnom porezu od 400 KM za svakog muškarca, ženu i dijete u BiH.
To predstavlja ogroman gubitak koji građani ne mogu priuštiti. Korupcija je složen problem i moramo se protiv nje zajedno boriti, napasti je sa svih strana.
Svaki građanin zna da su neki lideri koje je izabrao i pojedinci u vlasti i poslovnom svijetu korumpirani.
Građani bi trebali biti bijesni zbog takvog djelovanja korumpiranih lidera i lošeg primjera koji daju novim generacijama.
Neprihvatljivo je da građani misle da moraju platiti mito da bi dobili posao. Neprihvatljivo je da građani misle da se moraju uključiti u neku političku stranku da bi im se pružile osnovne usluge.
A neprihvatljivo je i da međunarodna zajednica šuti o korupciji. E, više neće.
Veleposlanstvo SAD opredijeljena je promociji građanskog zagovaranja programa za borbu protiv korupcije, obznanivanju prave cijene korupcije, podršci onima koji javno progovore o njoj, bez obzira koja je njihova pozicija, te podsticanju procesuiranja počinitelja.
Nažalost, korupcija nije ograničena samo na vladu, nego je ima u svim društvenim sektorima.
Efekti korupcije mogu se osjetiti u svakodnevnom životu. Jučer sam imao priliku otvoriti konferenciju koju je podržao USAID, a na kojoj je Transparency International prezentirala podatke o ozbiljnoj ugroženosti integriteta sveučilišta u BiH.
Većina studenata vidi korupciju kao pojavu koja je široko rasprostranjena u visokoobrazovnom sustavu. Bio sam razočaran kad sam čuo da jedan od četiri studenta u BiH tvrdi da je osobno naišao na korupciju, te da bi pola studenata bilo voljno platiti mito ukoliko ne postoji nikakav drugi način da polože ispit.
Duboko vjerujem da sveučilišta i škole uopće moraju biti primjeri etičkog ponašanja. Sveučilišta trebaju odgajati buduće lidere društvenih i ekonomskih reformi i moraju biti kolijevke nove produktivne energije i znanja.
Međutim, ugled ovih institucija je izložen riziku. Potplaćivanje da bi se položio ispit i ostali oblici korumpiranog ponašanja samo umanjuju kvalitet obrazovanja i obeshrabruju mlade ljude u njihovom nastojanju da postignu najbolje rezultate tijekom studija.
Međutim, ohrabren sam činjenicom da je nekoliko sveučilišta u BiH odlučilo koristiti prijedloge Transparency International za poboljšanje mehanizama i procedura za sprečavanje korupcije.
Nadam se da će ostali slijediti njihov hrabri primjer. Apeliram na sveučilišta u BiH da se bore protiv korupcije i zaštite svakog studenta ili profesora koji joj se otvoreno suprotstavi i koji prijavi slučaj korupcije.
SAD su ponosne što podržavaju lokalne organizacije poput Transparency International u identificiranju uzroka korupcije, pomoći svim razinama vlasti u BiH u borbi protiv korupcije i praćenju efikasnosti politika borbe protiv korupcije. I vi se možete boriti protiv korupcije.
Nedavno sam pomogao pokretanje projekta Jedistvene mreže građanskih organizacija za borbu protiv korupcije (ACCOUNT) kojem podršku pruža USAID.
ACCOUNT je opredijeljen da da podršku civilnom društvu i poštenim vladinim dužnosnicima koji se bore da iskorijene korupciju u društvu. Posjetite internet stranicu www.account.ba ako želite saznati više.
Obećavam da ću biti uz one koji identificiraju slučajeve korupcije i kažu “dosta je više”.
Ustanite, borite se za ono što je ispravno i uradite što vi možete da biste zaustavili korupciju u BiH. Što je dosta, dosta je”, navodi američki veleposlanik Moon na svom blogu.( R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare