Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

ŠALJIVDŽIJA NEKA TAJ PATRICK: "Što je dosta, dosta je. Vrijeme je za borbu protiv korupcije u BiH"

Must Read

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon ne prestaje zasmijavati bosansku raju, nešto u manjoj mjeri i hercegovačku. Taj simpatično smiješni lik koji je skupa sa Inzkom stvorio Jerku od Platforme, modernog Frankeštajna Korupcije, i simbola iste,  mješanca turskoameričkog postkolonijalizma i austrijskog korumpiranog hypo kapitalizma, objavio je na svom blogu, mrtav hladan, rat korupciji. To vam ga dođe isto kao da Mevlid Jašarević na svom blogu  najavi rat vehabijama u BIH. Prvo mimo Ustava, ustoličiš čovjeka koji je zbog genocida nad BH pravosuđem, odavno sazrio za dvije doživotne a onda najaviš borbu protiv takvih. Jebo te led. U Mostaru postoji fraza takve: Šupljak.
“Što je dosta, dosta je: Vrijeme je za borbu protiv korupcije u BiH. Svaki građanin kojeg sam upoznao ima nešto reći o korupciji.
I u pravu je g. Moon. Naime malo je građana BIH, naročito u Federaciji koji na svojoj koži nisu osjetili posljedice korupcije zbog  mlade korumpirane obitelji Moon-Inzko-Lijanović. Naročito poljoprivrednici.
Svake sekunde u kojoj se korupcija tolerira u ovoj zemlji, 47 KM biva ukradeno od gospodarstva, što je novac koji se može iskoristiti za izgradnju puteva i škola ili plaću poštenog policajca.
Svake godine rezultat korupcije je jednak izravnom porezu od 400 KM za svakog muškarca, ženu i dijete u BiH.
To predstavlja ogroman gubitak koji građani ne mogu priuštiti. Korupcija je složen problem i moramo se protiv nje zajedno boriti, napasti je sa svih strana.
Svaki građanin zna da su neki lideri koje je izabrao i pojedinci u vlasti i poslovnom svijetu korumpirani.
Građani bi trebali biti bijesni zbog takvog djelovanja korumpiranih lidera i lošeg primjera koji daju novim generacijama.
Neprihvatljivo je da građani misle da moraju platiti mito da bi dobili posao. Neprihvatljivo je da građani misle da se moraju uključiti u neku političku stranku da bi im se pružile osnovne usluge.
A neprihvatljivo je i da međunarodna zajednica šuti o korupciji. E, više neće.
Veleposlanstvo SAD opredijeljena je promociji građanskog zagovaranja programa za borbu protiv korupcije, obznanivanju prave cijene korupcije, podršci onima koji javno progovore o njoj, bez obzira koja je njihova pozicija, te podsticanju procesuiranja počinitelja.
Nažalost, korupcija nije ograničena samo na vladu, nego je ima u svim društvenim sektorima.
Efekti korupcije mogu se osjetiti u svakodnevnom životu. Jučer sam imao priliku otvoriti konferenciju koju je podržao USAID, a na kojoj je Transparency International prezentirala podatke o ozbiljnoj ugroženosti integriteta sveučilišta u BiH.
Većina studenata vidi korupciju kao pojavu koja je široko rasprostranjena u visokoobrazovnom sustavu. Bio sam razočaran kad sam čuo da jedan od četiri studenta u BiH tvrdi da je osobno naišao na korupciju, te da bi pola studenata bilo voljno platiti mito ukoliko ne postoji nikakav drugi način da polože ispit.
Duboko vjerujem da sveučilišta i škole uopće moraju biti primjeri etičkog ponašanja. Sveučilišta trebaju odgajati buduće lidere društvenih i ekonomskih reformi i moraju biti kolijevke nove produktivne energije i znanja.
Međutim, ugled ovih institucija je izložen riziku. Potplaćivanje da bi se položio ispit i ostali oblici korumpiranog ponašanja samo umanjuju kvalitet obrazovanja i obeshrabruju mlade ljude u njihovom nastojanju da postignu najbolje rezultate tijekom studija.
Međutim, ohrabren sam činjenicom da je nekoliko sveučilišta u BiH odlučilo koristiti prijedloge Transparency International za poboljšanje mehanizama i procedura za sprečavanje korupcije.
Nadam se da će ostali slijediti njihov hrabri primjer. Apeliram na sveučilišta u BiH da se bore protiv korupcije i zaštite svakog studenta ili profesora koji joj se otvoreno suprotstavi i koji prijavi slučaj korupcije.
SAD su ponosne što podržavaju lokalne organizacije poput Transparency International u identificiranju uzroka korupcije, pomoći svim razinama vlasti u BiH u borbi protiv korupcije i praćenju efikasnosti politika borbe protiv korupcije. I vi se možete boriti protiv korupcije.
Nedavno sam pomogao pokretanje projekta Jedistvene mreže građanskih organizacija za borbu protiv korupcije (ACCOUNT) kojem podršku pruža USAID.
ACCOUNT je opredijeljen da da podršku civilnom društvu i poštenim vladinim dužnosnicima koji se bore da iskorijene korupciju u društvu. Posjetite internet stranicu www.account.ba ako želite saznati više.
Obećavam da ću biti uz one koji identificiraju slučajeve korupcije i kažu “dosta je više”.
Ustanite, borite se za ono što je ispravno i uradite što vi možete da biste zaustavili korupciju u BiH. Što je dosta, dosta je”, navodi američki veleposlanik Moon na svom blogu.( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -