Nova energija iz Mostara

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH jučer je nova parlamentarna većina prihvatila amadnmane na prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije koji će omogućiti jednostavnije pokretanje biznisa u ovoj oblasti i dugoročnijeg određivanja cijene električne energije, što je do sada bila jedna od najvažnijih zapreka za financiranje ovih zahtjevnih i skupih projekata.
Pojednostavljivanjem procedura i većom transparentnošću posebno će biti važno za područja bogata vodom, sunčevom energijom i vjetrom. To se posebice odnosi na područje središnje Bosne i Hercegovine. Prihvaćeno je više desetaka amandmana koje je uložio HDZ BiH, a među važnijim je i da će sjedište Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovite kogeneracije (OIEiEK) biti u Mostaru, piše današnji Večernji list.
“Sjedište Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije je u Mostaru, a sjedište Regulatornog povjerenstva za električnu energiju (FERK) također je u Mostaru pa iz praktičnih razloga koja nalažu pravila logike i načela koja podrazumijevaju što učinkovitije i ekonomičnije poslovanje sa svrhom što produktivnijih krajnjih rezultata istog, nameće se zaključak da bi i sjedište Operatora za OIEiEK trebalo biti u Mostaru”, navodi se u pojašnjenju jednoga od amandmana koji su prihvaćeni, a podnio ih je predsjednik kluba HDZ-a BiH Marinko Čavara.
Sjedište Operatora će biti u Mostaru upravo da bi se ubrzalo izdavanje potrebnih dokumenata i potvrda za izgradnju elektroenergetskih objekata.
Među važnijim izmjenama kojima se osigurava veća sigurnost investiranja je da se privilegiranim proizvođačima koji dobiju takav status da rok od 18 mjeseci u kojemu će vladati moratorij, odnosno Vlada neće moći mijenjati tarifne koeficijente koji bitno utječu na cijenu električne energije. I dalje će za različite obnovljive izvore energije kao i vrstu energetskog postrojenja biti različita cijena.
“Zajamčena otkupna cijena je različita za svaki primarni izvor i tip postrojenja, a izračunava se tako da se pomnoži tarifni koeficijent s referentnom cijenom”, navodi se u pojašnjenju izmjena zakona.
Pravo na poticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora imat će postrojenja s ugrađenom snagom između 2 i 23 kilowata. Zbog transparentnosti za svaki pogon će se točno znati koliki su mu proizvodni kapaciteti kako bi mogli dobiti poticaje koje će FBiH ograničiti zbog skromnih mogućnosti.